Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kirgiz mesterlövészek őrizetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 11. 15:07

A kirgiz hatóságok őrizetbe vették azt a nyolc mesterlövészt, aki a biskeki kormány épületének tetejéről a tüntetők közé lőtt április 7-én, amikor azok összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. Az AKI-presz kirgiz hírügynökség jelentése szerint az őrizetbe vételről Azimbek Beknazarov, az átmeneti kirgiz vezetés igazságügyi rendszerért felelős kormányfőhelyettese számolt be.

Beknazarov azt mondta, már ismert, hogy ki adott tűzparancsot a mesterlövészeknek. A nyolc ember jelenleg vallomást tesz – tette hozzá.

A legfrissebb adatok szerint április 7-én az ellenzéki tüntetők és az akkori államfő, Kurmanbek Bakijev hívei közötti összecsapásokban 85-en haltak meg és több mint ezerötszázan megsebesültek.

Az átmeneti kormányzat tömeggyilkosság címén már vádat emelt és körözést adott ki az előző vezetés számos külföldre menekült magas rangú vezetője ellen, így államfőnek az államvédelmi szolgálatot vezető fivére, Zsanibek Bakijev ellen, valamint Danaijar Uszenov volt miniszterelnök, Murat Szutalinov, a nemzetbiztonsági szolgálat elnöke, és helyettese, Marat Bakijev ellen, aki az ex-államfő egyik fia.