Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kísérője lőtte le az orosz Szu-25-öst?

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. március 27. 10:12

Orosz sajtóértesülések szerint nem műszaki probléma, hanem egy fatális véletlen okozta a Vlagyivosztok közelében lezuhant orosz Szu-25 Frogfoot csatarepülőgép tragédiáját. A gép elvesztésének okait vizsgáló bizottságra hivatkozva azt jelentették, hogy a gépet saját kísérője találta el egy nem irányított rakétával, miközben a földön kijelölt célokra tüzelt.

Mint arról korábban beszámoltunk, március 20-án Oroszország Primorszkij területén, Vlagyivosztok közelében katasztrófát szenvedett az Orosz Légierő egy Szu–25 típusú csatarepülőgépe. A vizsgálat korai szakaszában még azt feltételezték, hogy a repülőszerencsétlenséget valószínűleg egy, az indítás pillanatában felrobbanó rakéta okozta.

Az eset kiképzési repülés – földi célok támadása – közben történt.

Akkor úgy gondolták, hogy a repülőgépre függesztett S–8 típusú, nem irányítható rakéta az indítás pillanatában felrobbant, ami katasztrófához vezetett, és a repülőgép a kínai határ közelében lezuhant. A repülőgép vezetőjének annyi ideje sem volt, hogy katapultáljon. A mostani vizsgálat szerint azonban valójában a kísérő rakétája találhatta el a csatarepülőgépet. Ez csak abban az esetben feltételezhető, ha a gépek túl szoros kötelékben hajtották végre a feladatot és az un. vezérgép a kísérő elé csúszott.