Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiszámíthatatlan szomszédai miatt fegyverkezik Japán

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 31. 19:55

Hírügynökségi jelentések szerint befejeződött a Japán légvédelmi rendszer fejlesztésének egy fontos fázisa, miután egy Tokió melletti bázison is rendszerbe álltak az amerikai PAC-3 (Patriot Advanced Capability) rakéták, megoldva a főváros légvédelmét.

A szigetország így már egy hatékony, több komponensből álló, összefüggő légvédelmi rendszerrel rendelkezik. F-15J Eagle vadászgépek, AEGIS-rendszerrel felszerelt hadihajók és PAC-3 ütegek állnak készen a levegőből érkező támadások elhárítására.

A térségben erőteljesen fegyverkező és nagyhatalmi álmokat dédelgető Kína mellett jelenleg a legkomolyabb fenyegetést a teljesen kiszámíthatatlan észak-koreai kommunista rezsim jelenti. A Kim Dzsong Il vezette diktatúra már eddig is számos provokatív rakétakísérletet hajtott végre, ezek közül volt, amelyik komolyan veszélyeztette Japán biztonságát. Legutóbb állítólag ismét indítottak néhány orosz gyártmányú kisebb hatótávolságú rakétát, ezek azonban nem okoztak különösebb riadalmat.

A csapásmérő repülőgépekkel ellentétben a ballisztikus rakéták elfogására a vadászgépek nem alkalmasak, ezt a feladatot a földi telepítésű légvédelmi rakéták hatásosabban oldják meg. Az amerikai Patriot rendszer már több éles helyzetben vizsgázott, ezek közül a legemlékezetesebb Izraelben az iraki SCUD-ok ellen történt a Sivatagi Vihar hadművelet alatt. A modern, PAC-3-as változatot kifejezetten a ballisztikus rakéták megsemmisítésére optimalizálták. Japán ezek mellett szolgálatban tart néhány, AEGIS-rendszerrel felszerelt rombolót is, melyek fedélzetéről a nagy magasságú célok leküzdéséhez használható SM-3 rakéták indíthatóak.

A Japán légvédelmét erősítő fejlesztések a jövőben sem állnak le. Határozott céljuk, hogy az elöregedő F-4 Phantom-ok helyett F-22 Raptor vadászgépeket szerezzenek be, valamint a jelenlegi tervek szerint a Patriot ütegek kiépítése is folytatódik. A jelenlegi program szerint 2011-ig összesen 11 bázison állnak majd rendszerben a PAC-3-asok.