Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajna többsége nem kér a NATO-ból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 31. 20:00

Ukránok ezrei tüntettek hétfőn Kijevben George Bush amerikai elnök látogatása és az ellen, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagságának a perspektívája ellen. A felmérések szerint a lakosság jelentős többsége ellenzi, hogy országa a NATO tagjává váljon.

A kommunista és több más baloldali párt felhívására a Függetlenség terén összegyűlt több ezer ukrán Kijev központjában az észak-atlanti szervezetet és az amerikai elnököt durván szidalmazva tüntetett. A tiltakozók elégettek egy Busht ábrázoló bábut. Egyesek “NATO: háború, halál és könnyek", “Nemet a NATO-ra" és “Bush véres diktátor" – transzparenseket emeltek a magasba.

A felmérések szerint az ukrán lakosság jelentős többsége ellenzi, hogy Ukrajna a NATO tagjává váljon.

Bush hétfő este, közép-európai idő szerint 22 órakor érkezik kétnapos látogatásra Kijevbe, az április 2-4-i bukaresti NATO-csúcs előtt. Diplomáciai források szerint a látogatás alatt három ukrán-amerikai dokumentumot írnak alá, közöttük a két ország közötti rövid távú együttműködés “útitervét". Olekszandr Csalij, az elnöki hivatal helyettes vezetője megerősítette: a látogatástól Kijev azt várja, hogy az Egyesült Államok támogassa Ukrajna csatlakozását a NATO-tagság “előszobájának" számító Tagsági Akciótervhez.

George Bush Kijevben találkozik Viktor Juscsenko államfővel, Julija Timosenko kormányfővel és Viktor Janukovics ellenzéki vezetővel, volt kormányfővel. Kijevi látogatása után Bush Bukarestbe, a NATO-csúcsra utazik, ahol április 4-én az Ukrajna-NATO bizottság ülésén vitatják meg a tagsági akciótervhez való csatlakozásra vonatkozó ukrán kérelmet. Az ülésen Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár elnököl, az ukrán küldöttséget Viktor Juscsenko vezeti – közölte az elnök szóvivője.

Mintegy tíz NATO-tagállam – közöttük Németország – ellenzi Ukrajna és Grúzia csatlakozását a NATO Tagsági Akciótervéhez, tíz másik – élükön az Egyesült Államokkal – viszont támogatja bevonását. Oroszország, Ukrajna nagy szomszédja határozottan ellenzi Ukrajna közeledését a NATO-hoz.

Az ukrán sajtó a vizit előtt felidézte a mostani elnök apjának, idősebb George Busnak az 1991. évi látogatását. Az akkori elnök beszédében óvta az ukránokat a függetlenség kikiáltásától, az “öngyilkos nacionalizmustól". Három héttel később az ukrán parlament kinyilvánította az ország függetlenségét.

“Az ifjabb Bush jóváteszi majd az idősebb Bush hibáit" írta a Gazeta 24 című napilap fórum rovatában hétfőn Rosztiszlav Hotin újságíró.

“A legjobb jóvátétel az lenne talán, ha Bukarestben Ukrajna csatlakozhatna a NATO Tagsági Akciótervéhez.

Az amerikai elnök látogatására megerősített biztonsági intézkedésekkel készülnek. A fővárosba 5000 rendőrt vonultattak fel. A kievieket felkérték, a látogatás alatt maradjanak otthon és fegyvernek látszó tárgyakkal ne menjenek az ablakhoz. “Busht látni és életben maradni" – kommentálta első oldalas írásának címében az előkészületeket a Gazeta Po Kijevszki című kijevi lap.

CímkékNATO