Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitűnően teljesít az amerikai ballisztikus rakéta

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 25. 6:49

Az amerikai haditengerészet a napokban jelentette be, hogy a Trident II D5 típusú SLBM (Sea Launched Ballistic Missile) rakéta folytatta már eddig is rekordnak számító sikersorozatát, hiszen június 8-án és 9-én teljesítették a 131., 132., 133. és 134. sikeres kilövését.

Az újabb tesztelésnek ezúttal is az Atlanti-óceán adott otthont, a Trident II-eseket a USS Maryland (SSBN 738) tengeralattjáróról indították.

A ballisztikus rakéta fejlesztése során 49 kísérleti kilövést hajtottak végre, ebből egyik kilövése sem fulladt kudarcba, melynek köszönhetően a Trident II számít a legmegbízhatóbb SLBM rakétának. Az 1990-ben hadrendbe állított Trident II-est szinte minden évben tesztelik, hogy megbizonyosodjanak az alkalmazott hardverek és szoftverek tökéletes működéséről.

A darabonként 65 millió dollárba kerülő, 58 tonnás rakétával az amerikai Ohio-osztályú ballisztikus rakétahordozókat, illetve a brit Vanguard-osztályú tengeralattjárókat szerelték fel. Ezzel szemben a legújabb orosz SLBM rakéta – a Bulava – katasztrofálisan teljesített a tesztelések során, hiszen az eddig „lezajlott" próbakilövések sikerességi aránya elszomorító képet mutat…