Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chile is a NASAMS mellett döntött

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 25. 6:47

Chile Finnországhoz és számos más országhoz csatlakozva rendszeresíti légvédelmük számára a norvég fejlesztésű NASAMS rakétarendszert. Chile főként a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) rendkívüli megbízhatóságától volt lenyűgözve.

Norvégia a 90-es évek elején fejlesztette ki ezt a rendszert, az első rakétákat és radarokat pedig 1995-ben telepítették.

A NASAMS az amerikai AMRAMM aktív rádiólokátoros önirányítású légiharcrakétákon alapszik, de azokat egy hat rakétás konténerből lövik ki, nem pedig repülőgépről indítják. A földi indítású AMRAAM tömege 159 kilogramm, hatótávolsága pedig 30 kilométer (a rendszer radarja egyébként 50-70 km távolságban képes célokat felderíteni és követni) és akár 21 kilométer magasságban lévő célokat is le tud küzdeni.

Az AMRAMM irányítórendszere teszi olyan hatékonnyá föld-levegő rakétaként, ami egyébként a 400 000 dolláros rakéta értékének kétharmadát teszi ki. A tesztelés során kiderült, hogy akár cirkáló rakétákat is képes lelőni. Chile hisz abban, hogy a NASAMS jobb hosszú távú választás lesz a légvédelem számára, mivel az Egyesült Államok folyamatosan fejleszti a rakétát.

Egyébként más rendszerek fejlesztésének is alapjául szolgál az AMRAAM, de a norvég verzió tűnik a legjobbnak. Spanyolország, Hollandia, Finnország és az USA is hadrendben tartja ezt a rendszert.