Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló állapotú fegyverek kerültek elő a középkor talán legnagyobb csatájának helyén

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2020. szeptember 14. 10:52

Két 15. századi csatabárd került elő Lengyelország északi részén, a középkor egyik legnagyobb fegyveres összecsapása, az 1410. július 15-én vívott grünwaldi csata helyszínéről.

Poland_Grunwald_museum_1

A nyitott (balra) és a zárt fejű (jobbra) bárdok

A két fegyver hasonló, de nem teljesen ugyanolyan: az egyik hosszabb, felül zárt fejrésszel illeszkedett egykori (mára elkorhadt) nyeléhez, míg a másik feje a mindennapi életben megszokott hasonló eszközök módjára rövidebb és alul-felül nyitott, így a nyél keresztülmegy rajta.

A több, mint 600 éves csatatérre immár hét éve járnak önkéntesek, hogy emlékek után kutassanak. Idén hetvenen érkeztek fémdetektorokkal átkutatni az itt elterülő mezőket és lápokat, természetesen professzionális régészek felügyelete alatt. Egyikőjük, Aleksander Miedwiedew egy lápos részen, körülbelül 75 centiméterrel a felszín alatt fedezte fel a két bárdot. A talajviszonyok jól konzerválták az évszázadok során a két fegyvert: még az eredeti szegecsek is megtalálhatók, amelyek egykor nyelükhöz rögzítették őket.

Dr. Szymon Dreja, a grünwaldi csata múzeumának igazgatója szerint valódi régészeti szenzáció a felfedezés. „Hét év régészeti kutatás alatt nem volt még ennyire izgalmas, fontos és jó állapotú lelettel dolgunk” – mondta.

Poland_Grunwald_museum_2

A két fegyver egyéb leletek mellett

A grünwaldi csatában az óvatosabb becslések szerint 30 000-en vettek részt, de akár 60 000-en is összecsaphattak, amivel könnyen lehet, hogy a középkor legnagyobb ütközetének címét is kiérdemelné. A német lovagrend ellen küzdő lengyel–litván seregek kerültek ki győztesen a harcból, a német lovagok pedig szinte minden fontosabb vezetője vagy életét vesztette a mezőn, vagy fogságba esett.

Nem csupán a háborúban, de a lovagrend történetében is fordulópontot jelentett, mivel katonailag sohasem volt képes felállni az óriási vereségből. A háborút követő jóvátétel továbbá a rend birtokaiból származó bevételeket is felemésztette, még kedvezőtlenebb helyzetbe hozva azt.

Az idei régészeti kutatás a két csatabárd mellett több egyéb fegyverrel is szolgált, főként lándzsahegyekkel. A múzeum nem fedi fel a megtalálás pontos helyét, mivel feltételezik, hogy további fontos leletek nyugodhatnak még a földben, amelyekre illetéktelenek is vágyhatnak.

Még az idén terveznek további feltárásokat folytatni az ígéretes lelőhelyen. A grünwaldi csata nagy régészeti rejtélye maga a feljegyzések szerint óriási tömegsír, amelybe a csata halottait temették a korabeli beszámolók szerint, és a mai napig nem akadtak a nyomára.

Képek forrása: thehistoryblog.com

Forrás: mult-kor.hu