Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kódvisszafejtés a nyári szakmai gyakorlaton

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Rácz Tünde |  2024. május 31. 13:02

Két iskolában több mint 30 informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető kadét tanuló tesz előrehozott érettségi vizsgát 2024-ben. Számukra a kötelező nyári gyakorlaton 70 óra szakmai képzést a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központ biztosít. A részleteket rögzítő megállapodást május 30-án Szentendrén, az MH KIMK központjában írták alá az intézményvezetők.

A kéthetes szakmai gyakorlaton a kadét hallgatók napi hat órában vesznek részt a képzéseken. Olyan témák szerepelnek a tematikában, mint a TryHackMe és HackTheBox platformok, a „Lokális Capture The Flag” vagy „CTF megoldása HTB-on, illetve THM-en”.

„A digitális nyomrögzítés, a különböző kódolások visszafejtése igencsak fontosak lehetnek egy kibertámadásnál. Játékos formában ezekkel is meg fogjuk ismertetni a honvéd kadétokat” – mondta el Busa Attila József tanácsos, az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ Végrehajtó Szervek Képzési Osztály osztályvezetője, hangsúlyozva, hogy igyekeztek a tematikát minél érdekesebbé tenni. Épp ezért olyan „köznapi” témákat is sorra vesznek majd, mint a közösségi média veszélyei, az internetes csalások, a kriptovaluták világa, a mobileszközöket fenyegető veszélyek vagy a biztonságos jelszavak.

A kiberbiztonsággal kapcsolatos témákat a hacker életforma bemutatásával kezdik, de szó lesz majd az aktuális kiberfenyegetettségi trendekről, elterjedt kibertámadási formákról is. Miután pedig a diákok megtanulták, hogy az internet nem felejt, és digitális lábnyomunkat igen nehéz eltüntetni, délutánonként alaki, harcászati, CIMIC és PSYOPS felkészítéseken vesznek részt.

w2024.05.30.kibervedelmi megallapodas alairas .rt (6)

Az együttműködés aláírásakor Farkas Zoltán, a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium igazgatója kiemelte, jó dolognak tartja, hogy a náluk tanuló kadétok informatikai szakmai rendszerüzemeltető szakmát is választhattak. „A mai modern hadseregekben az informatikának, láthatjuk sajnos, a most folyó háborúkban is, mekkora jelentősége van” – emelte ki a kiskunmajsai intézmény vezetője.

Molnár Nándor, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum igazgatója méltatta a katonák, illetve a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központ együttműködési készségét. Hangsúlyozta, hogy a nyári gyakorlat hatékonyan hozzájárul a honvédelmi nevelés és az ehhez kapcsolódó képzési célok eredményes eléréséhez, ezzel is ösztönözve a fiatalokat arra, hogy a honvédelmi pályát válasszák élethivatásukként.

Így van ezzel Kiss György 4. évfolyamos kadét is, aki a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium elvégzését követően jövőjét a honvédségen, mégpedig az informatika és kibernetika világán belül képzeli el.