Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kofi Annan elégedett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 10. 14:11

Elégedetten nyilatkozott Kofi Annan ENSZ-megbízott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel július 9-én, hétfőn folytatott tárgyalásáról, de konkrét részleteket nem közölt a megbeszélésről.

Annan küldetésének tavaszi kezdete óta harmadszor járt a szíriai fővárosban, s a szír államfővel tartott találkozón hatpontos, áprilisban előterjesztett béketervének előmozdítása volt a fő téma.

Mint újságíróknak elmondta, a szír elnök közölte vele: kormányzata elkötelezett a béketerv mellett, amely kezdő lépésként tűzszünetet irányoz elő. Egyetértettek abban, hogy véget kell vetni a Szíriában zajló konfliktusnak, s az erre vonatkozó, Aszaddal egyeztetett elképzelést a rendszer ellen harcoló szír ellenzéknek is tudomására hozza.

Annan a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy előbbre kell lépni a politikai párbeszédben, s ezzel a szír elnök is egyetértett. Bár az ENSZ-megbízott még hétfőn továbbutazott Iránba, amelynek nagyobb szerepet kíván szánni a szíriai helyzet rendezésében, Damaszkuszban maradnak munkatársai, akik folytatják a tárgyalásokat.

Kofi Annant a szír ellenzék fő koalíciója, a Szíriai Nemzeti Tanács bírálta, mondván, hogy miközben folytatódik az országban a mészárlás, hajlandó találkozni a damaszkuszi rezsim vezetőivel.