Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőkemény teljesítménytúra 70 kilométeren

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hdgy., Kanyóné dr. Borku Csilla |  2010. augusztus 9. 8:43

Hetven kilométeres teljesítménytúrát szervezett az 5. Bocskai István Lövészdandár és a Debreceni Honvéd Sportegyesület (DHSE). A Hortobágyról induló túrára az ország különböző településeiről jelentkeztek civilek, katonák, rendőrök, büntetés-végrehajtási intézményben dolgozók – csaknem ötvenen.

Az immár második alkalommal megrendezett Bocskai Portya augusztus hetedikén, szombaton reggel 9 órakor indult a hortobágyi Kilenclyukú hídtól és Hajdúböszörmény érintésével Hajdúhadházon ért célba. A rendezvény főszervezője Horváth Béla százados és Garda Árpád, a DHSE elnöke és a HOSOSZ elnökségi tagja (Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége), nyugállományú százados. Az 5. Bocskai István Lövészdandár testnevelő tisztje elmondta, hogy a túrára egyénileg, vagy 3 fős csapatban lehetett nevezni. A rajtnál mindenki térképvázlatot kapott a menetvonalról, a 70 kilométeres szakaszon 10 kilométerenként felállított ellenőrző pontoknál pedig ivóvízhez juthattak a gyaloglók. Ezeken a pontokon mérték meg a katonák és rendvédelmi szervek tagjainak felszerelését, amelynek 10 kg-nak kellett lennie, a civil résztvevők sportöltözetben teljesítették a távot.

Az indulás feltétele volt a minimális tájékozódási képesség, a résztvevők saját turistatérképet, iránytűt, tájolót és GPS-t használhattak.

1595905816
 

A túrát megelőző napon az ország különböző helyeiről érkezők – igény szerint – a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison kaptak szállást, a túrázókat egyébként katonai autóbuszokkal szállították szombaton reggel a Kossuth Laktanyába, a regisztráció helyszínére, majd Hortobágyra.

Az egészséges életmódot és a testmozgást népszerűsítő rendezvény a szervező szerint a katonák és a civil lakosság közötti kapcsolat erősítésére is lehetőséget teremtett.

Horváth Béla százados végül azt is elmondta: a Bocskai Portya nem verseny, a cél, hogy a résztvevők a távot az előírt menetvonalon, és az adott szintidő – 16 óra – alatt úgy teljesítsék, hogy szellemileg és fizikailag alkalmasak legyenek esetleges további feladatok ellátására.

A teljesítménytúrázók vasárnap éjjel értek célba Hajdúhadházon, s itt az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám kiképzőbázisán foglalták el szálláshelyeiket. A távot sikeresen teljesítők emléklapot, illetve a szponzorok által felajánlott tárgyjutalmakat kaptak elismerésül.

Az egyéni indulók civil kategóriájában Nagy Imre 10 óra 26 perc alatt teljesítette a távot, mögötte a második helyen Bökönyi Zoltán gyalogolt be, a harmadik helyen pedig Varga Imre végzett.
Az egyéni indulók katonai kategóriájában Farkas Csaba szakaszvezető bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte Csikos Imre hadnagy végzett, harmadikként Suhaj Gábor őrvezető ért célba.
Az induló csapatok közül a TurbóCsigák bizonyultak a leggyorsabbaknak, mögöttük a Debreceni Túra Klub, a harmadik helyen pedig a Rat-ass csapata végzett.

1595905816
1595905816
1595905817