Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kolumbia reakciója Chávez fenyegetéseire

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 10. 10:15

Kolumbia az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé viszi a venezuelai “háborús fenyegetéseket”, amelyeket Hugó Chávez fogalmazott meg nyilatkozataiban – jelentette be vasárnap a bogotái kormány.

A kolumbiai kormány közleményében úgy fogalmaz, hogy “nem tett eddig, s ezután sem fog tenni semmilyen háborús gesztust a nemzetközi közösség ellen, még inkább a testvéri országok ellen". Bogotá jelezte, hogy “kész az őszinte párbeszédre Venezuelával a kialakult válság rendezése érdekében, s reményét fejezte ki, hogy a kölcsönös megértés és a nemzetközi jog normáinak keretében sikerül rendezni a vitás kérdéseket.

Kolumbia szerint az ország vezetésének egyetlen célja az elmúlt hosszú években a kolumbiai polgároknak oly sok szenvedést okozó narkóterrorizmus leküzdése.

Chávez elnök legutóbb vasárnap – akárcsak a korábbi napokban – arról beszélt, hogy háborúra kell készülni egy esetleges agresszióra tekintettel, amelyet véleménye szerint Kolumbia felhasználásával az Egyesült Államokból vezényelnének országa ellen. A venezuelai elnök szokásos vasárnapi tv-műsorában arra szólította fel hadserege katonáit és országa polgárait, hogy álljanak készen egy háborúra, a nyílt agresszió visszaverésére. Arra figyelmeztette Barack Obama amerikai elnököt, hogy súlyos hiba lenne egy ilyen agresszió, mert “a venezuelaiak készen állnak mindenre".

Bogotá és Caracas viszonya azt követően romlott meg, hogy egy amerikai-kolumbiai szerződés hat kolumbiai bázis használatát tette lehetővé az Egyesült Államok hadserege számára, amit Chávez a regionális biztonság elleni fenyegetésnek minősített.