Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly gondok vannak a dél-koreai K2 típusú harckocsival

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / TopWar |  2012. január 24. 19:26

A dél-koreai hatóságok ismételten elhalasztották saját fejlesztésű harckocsijuk, a K2 „Fekete Párduc” tömeggyártásának beindítását. Az elkövetkező időszakban a dél-koreai védelmi minisztérium független teszteknek veti alá az új harckocsi típust, mivel komoly problémákat észleltek a harckocsiba épített motorral és az erőátviteli rendszerrel.

A K2 „Fekete Párduc" a dél-koreai Hyundai Rotem konszern által fejlesztett harckocsi. A gyártó cég úgy reklámozza gyártmányát, mint a világ, vezető harckocsija. Független szakértők azonban nem osztják ezt a minősítést, mivel úgy vélik a „Fekete Párduc" nem tud felmutatni semmi újat, semmi áttörés nem történt a fejlesztés során. A K2 típusú harckocsit még 2007-ben mutatták be. A harckocsi személyzete 3 fő, elsődleges fegyverzete egy 120 milliméteres ágyú. A harckocsit számos modern elektronikai rendszerrel felszerelték, aktív védelmi rendszerrel látták el. Külsejét ellátták lézerdetektorokkal, amelyek azonnal jelzik a kezelők számára azt az irányt, ahonnan bemérték, azaz megcélozták a harckocsijukat. A löveg irányzásához lézertávmérő nyújt segítséget az ágyú kezelőjének. A K2 tűzvezető rendszere lehetővé teszi, hogy a löveggel alacsonyan repülő légi célokra is tüzet vezethessenek.

1595930471
A tervek szerint a „Fekete Párduc" a K1 és M48 Patton típusú harckocsikat fogja a jövőben felváltani, amelyek jelenleg a dél-koreai harckocsi alakulatok arzenáljában megtalálhatóak.
Szöul nagy reményeket fűz a K2 típushoz, többek között exportálni kívánja a típust, egyelőre azonban a hazai tömeggyártásának beindítása is csúszik.
A tömeggyártás beindításának elhalasztásáról szóló hírt a dél-koreai haditechnikai beszerzési ügynökség hozta nyilvánosságra. A döntés mögött áll az a tény is, hogy a katonai vezetés egy független tesztsorozatnak kívánja alávetni a harckocsit, aminek 2014-ben be kell befejeződnie. Szakértők a jelenlegi helyzet alapján úgy ítélik meg, hogy a tömeggyártás 2015 előtt nem indulhat meg.
A dél-koreai haditechnikai beszerzési ügynökség információja szerint a hadsereg egy 3200 kilométeres „menet" és lövészet során kívánja tesztelni a harckocsit. Ennek érdekében a szárazföldi erők számára 15 darab „Fekete Párducot" fognak átadni.

Az előző évben a haditechnikai beszerzési ügynökség 600 darab harckocsi legyártására akart engedélyt adni, azonban két alkalommal is leállították az engedélyezést. A hajtómű és erőátviteli rendszerben fellépő problémák elbizonytalanították a védelmi minisztériumot. Ezidáig a hibákat nem küszöbölték ki, ezért az ügynökség két lehetséges megoldást lát: a hibák felderítése és kijavítása vagy egy erősebb (1500 lóerős) német motor beépítése.
A katonák véleménye szerint a teszt azért is elengedhetetlen, mivel a gyártó ezidáig csak „parádéra készített mintadarabokat" mutatott be, amelyeket különleges ellenőrzés mellett szereltek össze. A katonák nincsenek tisztában azzal, hogyan viselkednek azok a harckocsik, amelyeket sorozatban gyártanának. A harckocsizók szerint az új teszt hozzájárul ahhoz, hogy ne veszítsenek több időt, és ezáltal a költségek is csökkenni fognak.