Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni hadsereg elutasította a NATO-támadás magyarázatát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 24. 18:19

A pakisztáni hadsereg január 23-án, hétfőn elutasította annak az amerikai vizsgálatnak a megállapításait, amelyet az afganisztáni NATO-erők november 26-án tévedésből végrehajtott támadása kapcsán indítottak.

A helikopterekkel végrehajtott légi csapás, amely két pakisztáni őrposztot ért, 24 katonát ölt meg.

„Pakisztán nem ért egyet a vizsgálati jelentés több részével és megállapításával, mivel azok ténybeli tévedéseket tartalmaznak" – áll a hadsereg közleményében.

Az amerikai vizsgálati jelentés szerint a helikopterek önvédelemből támadtak, miután a határ másik oldaláról amerikai és afgán katonákra lőttek. A pakisztáni hadsereg szerint ez nem igaz, a pakisztáni erők a hivatalos állítás szerint feltételezett fegyvereseket támadtak, akik a koalíciós erőktől távol voltak.

„Ezért alaptalan és elfogadhatatlan, hogy a felelősség egy részét Pakisztánra hárítsák" – áll a december végén született amerikai jelentésre hétfőn adott válaszban.

A pakisztáni hadsereg állítása szerint az afganisztáni koalíciós erőknek tudniuk kellett a múlt év szeptemberében felállított két őrposztról, mivel műveletet hajtottak végre azok körzetében.

Az incidens nyomán megromlott Pakisztán és az Egyesült Államok viszonya. Pakisztán lezárta afganisztáni határát, amelyen keresztül az Afganisztánban lévő NATO-erők szárazföldi utánpótlásának zöme érkezett korábban, s ez arra kényszerítette a koalíciós erőket, hogy az ellátást északról, Közép-Ázsia felől biztosítsák.