Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly siker a Honvéd Kadét Program

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Vajda János (MTI), Szováthy Kinga |  2023. szeptember 28. 12:49

Komoly sikere van Magyarországon a Honvéd Kadét Programnak, amely 2017-ben még három iskolával indult, mára azonban már 150 oktatási intézménnyel van szerződése a Magyar Honvédségnek - jelentette ki Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, szeptember 28-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sárospatakon.

simi1

Simicskó István a Vay Miklós Református Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon első kadétévének lezárása és az új tanév indítása alkalmából tartott ünnepségen elmondta, jelenleg 7200 középiskolás kadét tanul a programban, Magyarország pedig egyike azon országoknak, amelyek odafigyelnek a fiatalok ilyen jellegű képzésére. Az Egyesült Államokban 300 ezer, Nagy-Britanniában pedig 130 ezer kadét végez évente, ami óriási létszám - ismertette a szövetségi elnök, megjegyezve, azokat a fiatalokat, akik középiskolás éveik alatt ilyen típusú katonai előképzésben részesülnek, a cégek, a vállalatok és az állami szféra is sokkal szívesebben alkalmazza.

Kifejtette: a kadétok olyan plusz tudást és képzettséget szereznek, amelyek segítségével megbízhatóbbak, fegyelmezettebbek és emberközpontúak lesznek, képesek csapatban dolgozni, bajtársiasság alakul ki bennük, valamint segítik egymást és a többi embert is. A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy már az egyházi iskolákban is elkezdődött ez a program, amivel „megkettőzött védelmet" kapnak a fiatalok, amellyel egyrészt a egyházi kötödésük, hitük erősödik, másrészt a katonai mentorok által az erő, a tudás és az alkalmazkodás képességeire tehetnek szert.

A jelenlévő kadétokhoz szólva Simicskó István elmondta, a mai zavaros világban a lényeglátás, a stabil értékrend és például ebben az iskolában megtanult képességek nélkülözhetetlenek, a fiatalok ezzel valóban többek lesznek.

Honvedelem_tantargy_interju_fotok_Godollo_20230925_14 copy

A legjobbra kell törekedni a tanulmányi eredményekben, a sajátos képességgel pedig egyedivé lehet válni – fogalmazott az elnök, hozzátéve, ha ezeket jól osztják be az itt tanuló fiatalok, akkor a katonai pályán, a honvédségben is lehet jövőképük. Simicskó István beszédében kitért arra, a Honvédelmi Sportszövetség évtizedes hiányt pótolva működik, Magyarországon az elmúlt években öt honvédelmi sportközpont épült meg a kormány támogatásával. Sportlövészetre, a küzdősportok és technikai sportok gyakorlására, csapatépítésre van lehetőség ezekben az intézményekben, amelyek a tervek szerint minden megyében megépül majd - tette hozzá a szövetség elnöke.

A sárospataki középiskolában háromszáz diák tanul; a 2022 szeptemberében indított kadétképzésben a tanulók - választható tantárgyként - honvédelmi alapismereteket tanulhatnak és ebből akár érettségit tehetnek, tanulmányi eredményeiktől függően a 9. évfolyam második félévétől pedig honvéd kadét ösztöndíjban részesülhetnek.