Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komplex harcászati gyakorlaton a 62. Lövészzászlóalj

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. június 4. 9:17

Kiemelt fontosságú állomásához érkezett a 62. Lövészzászlóalj feszített kiképzési programjában. Az eddigi foglalkozások összegzéseként a katonák komplex harcászati gyakorlatot hajtottak végre az elmúlt napokban.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalj bázisára épülő MH ZHCS (Zászlóalj Harccsoport) 2012 őszére, a NATO CREVAL-ellenőrzésre készül. A kiképző zászlóalj – a felkészítési tervnek megfelelően – május 30-án és 31-én szakaszellenőrző foglalkozást hajtott végre Dóc gyakorló- és lőterén, valamint Sándorfalva gyakorlótéren nappal és éjszaka.

1595936735
A gyakorlat első napján a századparancsnokok saját terveik szerint mérték fel szakaszaik kiképzettségi szintjét. A második napon megkezdett 26 órás gyakorlatot – a törzstámogató és logisztikai század biztosítása mellett – a zászlóalj törzsének kijelölt elemei koordinálták.

A zászlóaljparancsnok célkitűzéseinek megfelelően a szakaszok a raj- és szakasz-összekovácsolási foglalkozásokon elsajátított harceljárásokat alkalmazták. A komplex gyakorlaton végrehajtott legfontosabb mozzanatok a támadás, a védelem és a köztes műveletek voltak.

Az eredményesség zálogaként a zászlóaljparancsnok a szakasz- és rajparancsnokok következetes parancsnoki munkáján túl az előre begyakorolt harchelyzeteket jelölte meg.

A huzamosabb igénybevétel során mind a döntnöki, mind  a végrehajtó állomány számos hasznos tapasztalatot szerzett, melyek feldolgozása – a kiértékelés mellett – fontos szerepet játszik majd az eredményes CREVAL-ellenőrzésben.