Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia a hadtörténelem időszerű kérdéseiről

Szöveg: Boda Mihály | Fotó: Páll Alexandra |  2021. november 14. 13:24

A Hadtörténelem időszerű kérdései 2021 címmel tartotta éves műhely-konferenciáját az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszéke november 8-án azzal a céllal, hogy a tanszék oktatói jelenlegi kutatási témájukat megosszák egymással és az érdeklődőkkel, valamint a felmerülő témákból, kérdésekből és észrevételekből inspirációt merítsenek a további kutatáshoz.

NKE_hadt.konferencia

A tudományos konferenciát Harangi-Tóth Zoltán őrnagy nyitotta a francia idegenlégióban szolgálatot teljesítő magyar légiósokról tartott előadásával. Őt követte Boda Mihály tanszékvezető, aki a dualizmus kori, a két világháború közötti, és a szocialista hadsereg katonai értékeit hasonlította össze. Hangsúlyozta, hogy mindhárom korszakban – az elvárásokat tekintetbe véve – a fegyelmezettség volt a legfontosabb katonai erény, melynek tartalmát a korszakokra jellemző közös, nemzeti vagy társadalmi értékrendszer melletti kitartás határozta meg.

Négyesi Lajos ezredes a Zrínyi-levelezésben többször előforduló „Ördöglika” terület azonosítására tett előremutató kísérletet, Németh Balázs pedig a 16. századi tűzfegyverek lövedékeinek kortárs kutatásáról beszélt. A konferenciát Csikány Tamás dandártábornok előadása zárta a székely határőrezredek 18-19. századi bevetései bemutatásával.