Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könnygázzal kergették szét a feldühödött veteránokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 22. 6:14

Annyira erőszakossá vált a juttatásaik megkurtítása miatt tiltakozó bosnyák háborús veteránok szarajevói tüntetése, hogy a rendőröknek könnygázt kellett bevetni a tömeg szétoszlatására. Ötvenöt ember, köztük tizenöt rendőr megsebesült. A megmozdulás már hivatalos kezdete előtt erőszakossá vált.

Az 1992-1995-ös balkáni háború résztvevői családtagjaikkal együtt a bosnyák-horvát föderáció különböző részeiből sereglettek a fővárosba. A megmozdulás már a hivatalos kezdete előtt erőszakossá vált: néhány csoport ledöntötte a kormányépület kerítését, és kövekkel bezúzta az ablakait.

Később többen megpróbáltak behatolni az épületbe, és csak a kivezényelt rohamrendőrök tudták megfékezni őket, akik aztán kordont vontak a kormány épülete köré.

A veteránok által sérelmezett járadékcsökkentés azon egyezmény következménye, melyet Bosznia-Hercegovina kormánya a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött tavaly, hogy csökkentse a nemzetközi gazdasági válság hatását és megőrizze az ország pénzügyi stabilitását.