Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai harci helikopterek a Bundeswehrnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 22. 6:16

Harci helikopterekkel segíti az Egyesült Államok az Afganisztánban állomásozó német katonákat – jelentette be szerdán Berlinben Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter, miután a német fővárosban Stanley McChrystal tábornokkal, az afganisztáni nemzetközi békeerő (ISAF) parancsnokával folytatott tárgyalásokat.

McChrystal a közös sajtóértekezleten az idei esztendőt az afganisztáni nemzetközi békeerő számára kritikusnak nevezte. Ennek ellenére az afgánokat segíteni kell abban, hogy mielőbb képesek legyenek gondoskodni saját biztonságukról – jelentette ki.

Az amerikai tábornok németországi látogatására közvetlenül az után került sor, hogy az észak-afganisztáni régió feletti katonai parancsnokságot ellátó német kontingens a tálibok támadásai következtében több katonát vesztett. Az újabb áldozatok kapcsán a német lakosság körében tovább növekedett az afganisztáni katonai szerepvállalással való szembenállás, az ellenzéki pártok pedig a korábbinál is erőteljesebben hangoztatták fenntartásaikat azzal szemben.

A katonai közreműködést mindeddig támogató szociáldemokraták a kontingens számára új parlamenti mandátumot és jobb felszerelést követeltek. Minderre Angela Merkel kancellár csütörtökön kormánynyilatkozatban válaszol a parlamentben.

A német védelmi miniszter a szerdai sajtóértekezleten a legutóbbi veszteségek ellenére ismét kiállt a katonai közreműködés mellett. Guttenberg elismerte ugyanakkor, hogy veszélyes bevetésről van szó, mint ahogy az új stratégia is kockázatokat rejt magában. Az új stratégia lényege az afgán néppel, illetve az afgán hadsereggel való szorosabb kapcsolatok kialakítása, a hadsereg felkészítésének segítése, illetve a polgári újjáépítés hangsúlyozottabb támogatása.

A miniszter közölte, hogy a német kontingens a jövőben is eleget akar tenni az északi katonai körzet parancsnokságából fakadó feladatoknak, ugyanakkor a Bundeswehr-kontingens katonáinak jobb védelmét, illetve felszerelését ígérte. Ezzel összefüggésben jelentette be, hogy az Egyesült Államok – amely egyre nagyobb számban küld katonákat Afganisztán északi részébe is – harci helikopterekkel segíti a német kontingenst.