Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Európában dumával megy el az idő”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 22. 6:19

Az európai befolyás visszaszorulására figyelmeztetett a francia Európa-ügyi államtitkár. Pierre Lellouche szerint a globalizáció miatt felmerül a kérdés: mi lesz az európai modellel, és hol lesz Európa helye az újraformálódó világban. „Nyugtalan vagyok a kérdést illetően”, mondta az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésére érkező államtitkár újságíróknak.

„Már most lemaradóban vagyunk, és a gyors visszaesés kockázata fenyeget", fogalmazott Lellouche, megjegyezve, hogy sokan elfordulnak Európától.
A II. világháború utáni francia-német megbékélésen alapuló és a béke megőrzését szolgáló egyesült Európa bizonyos szempontból már a múlté, mert ez a cél megvalósult – fejtette ki Lellouche, hozzátéve: annak ellenére, hogy ez az eszme a mai napig aktuális, a politikai jelentése már megváltozott. A legfőbb kérdés az államtitkár szerint jelenleg az, hogyan tud fennmaradni az európai társadalmi modell a radikálisan megváltozott világban.

Lellouche úgy érzékeli, hogy az európai befolyás folyamatosan csökken a világban. Az államtitkár ezt tapasztalta a decemberi koppenhágai klímacsúcson is, „ahol a döntések úgy születtek meg, hogy az európaiak most először bent sem voltak a teremben".
A befolyás csökkenését mutatja a francia kormánytag szerint az is, hogy Barack Obama amerikai elnök lemondta a soros uniós elnökség spanyolországi meghívását, majd az uniós intézmények, illetve Franciaország és Németország megkerülésével adott vacsorát a közelmúltban Prágában a kelet- és közép-európai országok vezetőinek. „Sürgősen cselekedni kell. Dumával megy el az idő. Amíg a világ meg nem áll, Európa csak fecseg. Dumagép, pedig folyton mozgásban lévő gépnek kellene lennie" – hangsúlyozta Lellouche. Számításai szerint harminc év múlva Európa a világ lakosságának alig hat százalékát fogja kitenni, a GDP-jének pedig 12 százalékát megtermelni.

A francia államtitkár negatív példaként említette a tíz nappal ezelőtt a spanyolországi Córdobában rendezett uniós roma-konferenciát, ahol „semmilyen döntés nem született, csak a politikailag korrekt duma ment". „Megint újabb bizottságok felállítását jelentették be, na ez a gond!" – tette hozzá.
Az új európai külügyi szolgálat kapcsán Lellouche elmondta, hogy hónapok óta arról folyik érdektelen vita, „ki mit ellenőrizzen, és ki kit nevezzen ki." „Mindez háromszáz embert érdekel. Mindeközben nem beszélünk Oroszországról, az Iránt sújtó szankciókról, Kínáról. A világ pedig közben halad előre" – fogalmazott az Európa-ügyi francia államtitkár.