Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael nem hajlandó engedni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 22. 6:23

Izrael elutasít minden külföldi kísérletet arra, hogy időrendet rögzítsenek egy palesztin állam megteremtésére – jelentette ki szerdán az izraeli katonai rádióban Danni Ajalon külügyminiszter-helyettes. Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn azt hangoztatta, hogy a békét nem lehet ráerőltetni a Közel-Keletre.

“Mi az, hogy rögzítsünk egy időrendet? Nincs rá szükség. Nem kell sietni, és fel kell hagynunk azzal, hogy kedvesek próbáljunk lenni mindenkihez a világon – mondta. – Nem kell újabb engedményeket tenni csak azért, mert valakinek sürgős a dolog, csak mert valaki azt mondja, hogy két év alatt meg kell teremteni egy palesztin államot."

A rádió szerint ez egyértelmű utalás volt Barack Obama amerikai elnökre, aki szeretné, ha még megbízatásának lejárta előtt létrejönne egy palesztin állam.

Ajalon – a Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) ultranacionalista párt tagja, amelyet Avigdor Liberman külügyminiszter vezet – azokat az amerikai próbálkozásokat is bírálta, hogy a Palesztin Hatósággal közvetett tárgyalások kezdődjenek amerikai szerepvállalással. “Mindenki (ezekről) a tárgyalásokról beszél, ez hiba, meg kellett volna mondani a palesztinoknak: senkinek sem tesznek szívességet azzal, hogy idejönnek a tárgyalóasztalhoz" – jelentette ki.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn azt hangoztatta, hogy a békét nem lehet ráerőltetni a Közel-Keletre – mintha már előre válaszolni akarna azokra a híresztelésekre, hogy Obama saját béketervének az ismertetésére készül. Az Egyesült Államok és Izrael szoros szövetsége válságban van azóta, hogy Izrael márciusban – éppen Joe Biden amerikai alelnök látogatása idején – bejelentette újabb 1600 lakás építését Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok jövendő államuk fővárosának szánnak.