Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akár 2047-ig Ukrajnában állomásozhat a Fekete-tengeri Flotta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 22. 6:27

Dmitrij Medvegyev orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök megállapodott abban, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta huszonöt évvel tovább használhatja az ukrajnai Szevasztopol kikötőjét, és ez az időtartam további öt évvel meghosszabbodik, ha egyik fél sem mondja fel a megállapodást.

A jelenleg érvényes egyezmény szerint az orosz hadihajók 2017-ig maradhatnának a bázison, és ezt a határidőt tolták ki a Dmitrij Medvegyev által szerdán bejelentett egyezménnyel. Oroszország eddig évente 97,75 millió dollár bérleti díjat fizetett a kikötő használatáért.
Az új egyezmény értelmében Moszkva ezután részben gázzal fizet: csökkenti az Ukrajnába szállított földgáz árát, ám a csökkentés összegét levonják Szevasztopol bérleti díjából.

Viktor Janukovics kijelentette, hogy a Fekete-tengeri Flotta a térség biztonságának egyik garanciája. Az ukrán államfő megígérte, hogy alaposan megvizsgálják a Dmitrij Medvegyev által előterjesztett európai biztonsági koncepciót.

A szerdai bejelentés után Konsztantyin Koszacsov, az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy a megállapodás azt bizonyítja, hogy a februárban hatalomra került új ukrán vezetés jószomszédi kapcsolatokra törekszik Oroszországgal.

Ez az első olyan kétoldalú megállapodás, amely nem szavakban, hanem tettként erősíti meg, hogy az új ukrán vezetés minőségileg új alapokon, a jószomszédság hosszú távú politikájának alapján kívánja építeni Oroszországgal a kapcsolatokat – fogalmazott a politikus.