Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konstruktív szerep a Balkán stabilizálásában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 28. 8:19

Magyar-szerb-horvát külügyminiszteri találkozó lesz a jövő héten – közölte szombaton Balázs Péter külügyminiszter, aki a nyugat-balkáni magyar nagykövetek regionális munkaértekezletén vett részt Tiranában. – Magyarország érdeke, hogy ez a régió ne a feszültségek forrása legyen, ezért a stabilizálásában igyekszünk konstruktív szerepet játszani.

Számos kezdeményezést tettünk, és nagyon fontos, hogy ezek a kezdeményezések folytatódjanak, s a 2011-es magyar uniós elnökségre beérjenek. Egyetlen napot sem lehet kihagyni, egymást követik a különböző találkozók, konferenciák. A jövő héten várhatóan magyar-szerb-horvát külügyminiszteri találkozó is lesz – mondta el Balázs Péter Tiranából telefonon az MTI-nek.

A külügyminiszter közölte, hogy a nagyköveti találkozón komoly hangsúlyt kapott a gazdasági kapcsolatok témája is ezzel a Magyarországhoz közel eső, a magyar beruházások szempontjából ígéretes régióval, amely fizikailag már az Európai Unión belül fekszik, mert mindenfelől uniós tagállamok veszik körül.

Montenegró különösen érdekes, mert ott Magyarország a legnagyobb külföldi befektető – hívta fel a figyelmet a külügyminiszter. A gazdaság óriásai, így a Mol, a Matáv, a Magyar Alumínium, az OTP, a Hunguest Hotels, már mind jelen vannak, és mindenki nagy és sikeres beruházásokkal van jelen. Boszniában és Horvátországban is vannak tapasztalataink, de a montenegrói példa olyan, hogy azt érdemes tanulmányozni, mert onnan lehet aztán továbblépni – mondta Balázs Péter.