Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősségek, nehézségek és a jövő feladatai

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2010. március 28. 8:13

Minden vállalat, cég, szervezet életében eljön az idő, amikor értékelik az elmúlt egy évet, és felállítják azokat a célokat, amelyeket a következő évben el kívánnak érni. Nincs ez máshogy a honvédség kötelékében sem, ám a pénzügyi kimutatások és az éves mérlegek helyett a teljesítmény és a végrehajtott feladatok minősítése adja az értékelés alapját.

Március 25-én Huszti András dandártábornok a tatai lövészdandár parancsnoka, Kovács József vezérőrnagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, és Katona Károly mk. dandártábornok, a HM Személyzeti Főosztály osztályvezető jelenlétében ítélte meg az alakulat tevékenységét.

Az értekezlet azért is bír nagy jelentőséggel, hiszen nem csak a vezető állomány, hanem Huszár János ezredes, az alakulat leendő parancsnoka is átfogó képet kapott az elvégzett, és az elvégzendő munkáról.
Huszti tábornok először részleteiben vázolta fel a dandár tevékenységét, majd az alegységek munkáját vonta nagyító alá, szembesítve az állományt az erősségekkel és gyengeségekkel. Megítélése szerint az alakulat a missziós leterheltsége ellenére az alaprendeltetésből adódó valamint az előljáró által meghatározott feladatokat megfelelően látta el, és a technikai nehézségek ellenére is kreatívan és rugalmasan kezelte azokat. A missziós kihívások teljesítése leginkább a törzs és a parancsnoki állomány tapasztalati kvótáját csökkentette, így a 2010-es évre megszabott feladatok közül az alegységek, és a törzsek vezetés-módszertani felkészítése, a törzsmunka gyakorlása élvez majd prioritást. Reményét fejezte ki, hogy az eddigi aktivitás és szorgalom a dandár részéről az új parancsnokot is megtiszteli.

1595899226
 

A feladatszabás után Kovács József vezérőrnagy tájékoztatta az állományt az Összhaderőnemi Parancsnokság személyi és strukturális változásairól, valamint a feldolgozás alatt levő folyamatokról, ügyekről. Tudatta azt is, hogy kiemelten kezelik a jövőben az értékelést, és a tapasztalatok feldolgozását, mert ez biztosít hatékony és gyakorlatias működést.
Utolsóként Katona dandártábornok a jövőben felálló humánszolgálati rendszerről informálta az állományt, melynek kialakítása, fejlesztése folyamatos munka az elöljáró szerveknél. A rendszer kiépítése esetén a katonát érintő társadalmi, szociális, és gazdasági problémák mellett, a pszichés és a családot érintő egyéb nehézségek megoldása is gördülékenyen menne. A katona testi, szellemi és szociális jólétének biztosítása pedig alapvető érdek, hisz a honvédség legértékesebb erőforrása maga a katona!