Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korai nyugdíjazás vár többezer brit páncélozott járműre

Szöveg: Háború Művészete / Janes, WB Electronics |  2011. január 1. 20:54

Az Egyesült Királyság Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálatának eredményeképpen radikális csökkentés vár a brit hadsereg páncélozott és gépesített technikai eszközparkjára. A megtakarítások jegyében közel 3000 páncélozott járműre vár korai nyugdíjazás.

A terveken a végső simításokat a brit szárazföldi erők parancsnokságán, valamint a brit védelmi minisztérium fegyverzeti osztályán hajtják végre az illetékesek.

A csökkentés elősegíti azt a megfogalmazott törekvést, hogy a brit szárazföldi erők az elkövetkező öt év alatt mintegy 5 milliárd fonttal (7,7 milliárd dollár) csökkentse költségeit.

A terveknek megfelelően az elkövetkező 18 hónapban 1200 db Alvis típusú lánctalpas páncélozott felderítő harcjárművet, 1400 db FV430 & Bulldog típusú, a BAE Systems által gyártott páncélozott harcjárművet, valamint 198 db BAE Systems Vector aknavédelemmel ellátott harcjárművet vonnak ki a rendszerből.

A kivont járműveket, amelyeket eladásra kínálnak fel, illetve leselejteznek, lekonzerválják (hosszú időtartamú raktározásra készítik fel).

Több száz gyalogsági harcjárművet is lekonzerválnak (raktároznak) a brit hadsereg költségmegtakarítási programjának részeként.

Egy, a brit hadsereg állományában dolgozó vezető tisztviselő elmondta: „Amennyiben a közeljövőben nem fogunk részt venni olyan hadműveletekben, ahol páncélozott technikai eszközökre van szükség, a logika azt diktálja, hogy csökkentsük mind a felszerelések számát, mind pedig a kiképzettségi szintet."