Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Körbevették a tálibok Kabult, összeomlás szélén az afgán kormány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. augusztus 15. 18:12

Az afganisztáni tálib lázadók elkezdtek minden irányból betörni Kabulba. Hírügynökségi jelentések szerint az összeomlás szélén van a központi kormányzat. Az iszlamisták közölték, hogy békés hatalomátvételre készülnek. Eközben menekülnek a helyiek a fővárosból és menekítik vagyontárgyaikat. A pénzintézeteknél kisebb pánik alakult ki.

A belügyminisztérium mellett helyi lakosok is azt állították, hogy a tálibok már a főváros határain belül vannak. Az elnöki hivatal szerint a tálibok nem hatoltak be Kabulba, „nem támadnak, csak szórványos lövöldözés van a főváros peremén”. Afganisztán nemzetközi partnerei gondoskodnak Kabul biztonságáról – tette hozzá egy meg nem nevezett tisztségviselő a közösségi médiában.

Abdul Szattar Mirzakval belügyminiszter közölte: „Nem kell aggódniuk az afgánoknak, a tálibok nem támadják meg Kabult, békés lesz a hatalomátadás egy átmeneti kormány számára.” Egy meg nem nevezett tisztségviselő pedig hozzátette: a tálibok tárgyalóküldöttséget menesztettek az elnöki palotába a hatalomátadás előkészítésére. A tálibok is közölték, hogy Kabul békés megszállására törekszenek, és békés hatalomátadást akarnak.

A tálibok dohai tárgyalásokon részt vevő küldöttségének vezetője azt közölte: utasították harcosaikat, hogy Kabulban ne alkalmazzanak erőszakot, tegyék lehetővé a biztonságos távozás lehetőségét mindenkinek, aki ki akar jutni az országból, a nőket pedig arra kérik, hogy menjenek a kijelölt védett övezetek valamelyikébe. „Nem akarunk egyetlen ártatlan afgán civilt sem bántani vagy megölni aközben, hogy átvesszük a hatalmat, de tűzszünetet sem hirdettünk” – mondta egy másik tálib tisztségviselő a Reutersnak.

Közben Kabulban az emberek enyhe pánikban próbálták meg kivenni megtakarított pénzüket a bankokból és élelmiszert vásárolni – írta a dpa hírügynökség. Afgán törvényhozási képviselők közölték, hogy a tálibok vasárnapra elfoglalták a Kabultól keletre fekvő Maidan Vardak tartomány azonos nevű székhelyét is, amely 90 kilométerre van a fővárostól. Egy afgán tisztségviselő később a tálibok újabb vidéki nyereségéről számolt be, azt mondta, elfoglalták Hoszt tartomány székhelyét. A tartományi tanács egyik tagja megerősítette ezt. Az iszlamisták így lényegében az össszes nagyvárost uralmuk alá vették, így már csak napok, vagy órák kérdése, meddig tudja tartani magát az afgán kormány.

Menekítik az európai diplomatákat Kabulból

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a Kabulban dolgozó európai diplomatákat egy meg nem nevezett, biztonságos helyre menekítették. Az Egyesült Államok az elmúlt napokban már kiürítette nagykövetségét és felkészült mintegy ötezer politikai menekült befogadására. A kabuli amerikai nagykövetség alkalmazottai közül kevesebb mint ötven egyelőre a szolgálati helyén marad, de a kabuli repülőtérről látják el feladatukat, nem pedig a nagykövetségi épületből – közölte egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.

Washington arra kérte a többi külföldi ország ottani külképviseletét is, hogy csak nagyon korlátozott számú személyzettel működjenek, és biztonságos helyen. Egy NATO-tisztségviselő pedig azt közölte, hogy az Európai Unió helyi képviseletének több alkalmazottját egy meg nem nevezett biztonságosabb helyre szállították.

A tálib lázadók immár Afganisztán összes határátkelőjét az ellenőrzésük alatt tartják, így az országot már csak légi úton, a kabuli repülőtérről lehet elhagyni – közölték vasárnap afgán tisztségviselők. Pakisztán bejelentette, hogy lezárta az Afganisztánnal közös torkhami határátkelőt, miután az is a tálibok ellenőrzése alá került az afgán oldalon.

Albánia ideiglenesen befogad afgán menekülteket

Edi Rama albán miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy országa ideiglenesen befogad több száz olyan afgánt, aki a nemzetközi erőknek dolgozott - főleg tolmácsolt - a megszállás idején, és félve a táliboktól el akarja hagyni hazáját. Albánia Washington kérésére ad ideiglenes menedéket olyan afgánoknak, akiknek az Egyesült Államok előzőleg már befogadást ígért. Rama hozzátette, hogy amerikai civilszervezetek hasonló kérését is teljesítik, ami afgán értelmiségiek, nőjogi aktivisták ideiglenes befogadására vonatkozik.

Ausztria bejelentette, hogy még augusztusban vagy szeptemberben online konferenciát akar rendezni az Afganisztánnal szomszédos országok támogatására, gondolva arra, hogy ezeknek menekültáradattal kell majd számolniuk.

A brit parlamentben rendkívüli ülés lesz a jövő héten az afganisztáni helyzetről, ezért a képviselőket erre az alkalomra visszahívják nyári szabadságukról – jelentette a Sky News hírtévé meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Szintén a brit média jelentette, hogy Nagy-Britannia hétfő estig kimenekíti minden diplomatáját Afganisztánból, csak diplomaták egy maroknyi csoportja marad ott szolgálatban a kabuli repülőtéren.

Kapcsolódó cikkek