Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korlátozást javasol Iránnak Oroszország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 22. 8:13

Oroszország azt fogja javasolni Iránnak a szerdán kezdődő tárgyalási fordulón, hogy korlátozza urándúsítását 20 százalékosra, s cserébe megszüntetik az ellene hozott büntető intézkedéseket – közölte a Reutersszel május 20-án Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes.

– Azt szeretnénk, ha Irán első lépésként intézkedne a dúsítás 20 százalékra való korlátozásáról. Ennek a kérdésnek a különféle vonatkozásait Bagdadban kell megvitatni. Ha érzékelhető az elmozdulás ebbe az irányba, a hatoknak (az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország) a maguk részéről a gyakorlatban meg kell mutatniuk, hogy javul a helyzet – mondta a politikus a G8 értekezletéről hazatérőben, a repülőgépen.

Rjabkov azt is közölte újságírókkal, hogy a tapasztalatai szerint egyes nyugati országokban reálisnak és lehetségesnek tartják a katonai fellépést Irán ellen. Ez nagyon ijesztő – jelentette ki. A miniszterhelyettes félrevezetőnek minősítette azokat a spekulációkat, hogy a világ legnagyobb kőolajexportáló országának, Oroszországnak érdekében áll a feszültség fenntartása, mert ez felhajtja az olaj árát.

Elindult vasárnap Teheránba Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója is, aki azt mondta, mielőtt Bécsben repülőgépre szállt, hogy pozitív szellemben készül a tárgyalásokra az iráni féllel.

Címkékgyakorlat