Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kormányalakítást sürget az ENSZ BT

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 5. 6:46

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgette az iraki vezetőket, hogy a parlamenti választások után csaknem öt hónappal alakítsanak végre kormányt, kivezetve az országot abból a politikai zsákutcából, amelyben jelenleg található. A BT mind a 15 tagállamának képviselője aláírta a nyilatkozatot.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Irakról készített legutóbbi jelentésében már intézett hasonló felhívást az iraki vezetőkhöz. A főtitkár egyúttal figyelmeztetett, hogy az iraki kormányalakítás sorozatos elmaradása bizonytalanságérzetet kelt az arab országban, és ezt a demokratikus átalakulás ellenzői megpróbálhatják kihasználni.

A márciusi 7-i parlamenti választások szoros eredményt hoztak: az Ijád Allávi korábbi kormányfő vezette Iraki Blokk 91 helyhez jutott, Núri al-Máliki távozó miniszterelnök tömörülése, a Jogállami Szövetség pedig 89-hez a 325 tagú törvényhozásban. A harmadik a síita Iraki Nemzeti Szövetség lett 70 mandátummal.

Gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, mert a legerősebb pártok egyike mögött sem áll akkora támogatottság, amely lehetővé tenné, hogy képes legyen az ország kormányzására. Allávi és Máliki egyaránt igényt tart a miniszterelnöki posztra.