Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korrupció gyanújával őrizetbe vették a BAE Systems két vezetőjét

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 20. 13:17

Az elmúlt héten Nagy-Britannia legnagyobb védelmi vállalatának, a BAE Systemsnek, két magas rangú tisztviselőjét vették őrizetbe az amerikai hatóságok egy korrupcióval kapcsolatos vizsgálat keretében.

Mike Turnert, a BAE Systems vezérigazgatóját, valamint a cég egy másik – meg nem nevezett ‑ vezető munkatársát akkor vették őrizetbe, amikor gépük leszállt az Egyesült Államokban. Lefoglalták és átvizsgálták a két személy telefonjait, illetve laptopjait is.

A fogvatartás egy, az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által folytatott vizsgálat része, amely során egy 43 milliárd dolláros Szaúd-Arábiába irányuló fegyvereladási ügyben nyomoznak. A BAE Systems vállalatóriást azzal vádolják, hogy törvénytelenül több tízmillió fontot fizetett ki szaúdi hivatalnokoknak.

A vállalat fenntartja, hogy mindig törvényesen cselekedett.

2006 decemberében a brit kormány bejelentette, hogy a Serious Fraud Office (Komoly Csalási Iroda) befejezte az al-Yamamah alku körüli vizsgálódását, amivel politikai vitát váltott ki. Amerika azonban folytatja a nyomozást.

A BAE két vezetőjét információk szerint a George Bush Nemzetközi Repülőtéren, a Texas állambeli Houstonban tartották fogva. Letartóztatásuk komoly aggodalmat idézett elő angol kormánykörökben a „vaskezű bánásmód" miatt.

Szinte ugyanabban az időben, amikor Mike Turnert és munkatársát letartóztatták a nemzetközi repülőtéren, a hatóságok a BAE Systems amerikai leányvállalatának több vezetőjénél tartottak házkutatást. A BAE Systems Inc. a brit központú cég leányvállalata, amelynek közel 43 000 alkalmazottja van az Egyesült Államokban.