Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Optimistán tekinthetünk a jövőbe”

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. május 20. 16:02

Május 21-e a Honvédelem Napja. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök ebből az alkalomból szerződéses, hivatásos és nyugállományú katonákat jutalmazott meg, sőt, az elismerésekből parlamenti képviselőknek és civileknek is jutott.

Május hónap a hadsereg szempontjából az ünnepek hónapja. Május 16-a a magyar honvédség születésnapja, míg május 21-én ünnepeljük a Honvédelem Napját. Ebből az alkalomból Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök a kiemelkedő teljesítményt nyújtott katonákat jutalmazta meg. Azaz dehogy csak őket. A jutalmazottak között voltak civilek is, akik a képzőművészet, vagy éppen az irodalom terén nyújtottak maradandót. A katonák között számos nyugállományú tiszt munkáját is elismerték elöljáróik. Õk főként a különböző bajtársi szövetségben végzett munkájukért részesültek különböző elismerésekben. Tóth András dandártábornokot Sólyom László köztársasági elnök a mai nappal nevezte ki vezérőrnaggyá.

A jutalmazottak között voltak képviselők is. Így a Magyar Demokrata Fórum politikusa, a honvédelmi bizottság alelnöke, Karsai Péter, a szocialista Gedei József és a fideszes Nyitray András. Õk a Honvédelemért díj első és másodfokozatú elismerésében részesültek.

A díjazottak közül Karsai Péter a honvedelem.hu-nak azt mondta: ritka, hogy egy parlamenti képviselő munkáját így elismerjék, s éppen emiatt igen boldog is. Arra a kérdésünkre, hogy minek köszönheti a díjat, úgy válaszolt: vélhetően életútjának. 27 hónapot töltött katonai szolgálatban, tartalékos főhadnagyként szerelt le, 1969-ben jászberényi alakulatával pedig megnyerte a lövészbajnokságot. Persze az sem elhanyagolható tény, hogy hatodik éve dolgozik az Országgyűlés honvédelmi bizottságában. Karsai Péter erről a munkáról elmondta, hogy a döntések 90 százaléka konszenzusos, de azért vannak kritikus pontok.

A képviselő igen óvatosan úgy fogalmazott: nem lenne baj, ha több jutna honvédelmi kiadásokra. Erről Havril András is megemlékezett ünnepi beszédében, amikor azt mondta, hogy a katonai költségvetés takarékos gazdálkodást igényel, és megfontolt fejlesztéseket tesz lehetővé. A vezérkari főnök hozzátette: nagy eredmény, hogy sikeresen befejeződött a katonaság átalakítása, s ezzel párhuzamosan megszűnt a katonaság körében a létbizonytalanság. Az átalakult hadsereg rendelkezik stratégiával, az új szervezethez, új doktrínák és új feladatok tartoznak.

1595876440
 

Havril András kiemelte: a Honvédelem Napja és a honvédség születésnapja alkalmából számos rendezvény volt, mely méltó történelmi áttekintést adott a hagyományokról, s melyek nagy társadalmi elismertség mellett zajlottak. De mindemellett az a legfontosabb, hogy az egyes katona miként éli meg az ünnepet, milyen morális állapotban ünnepel.

Erről úgy vélekedett a vezérkari főnök, hogy hőseinkhez hasonlóan a jelen katonái is a történelem egy kis periódusát építik. Ebben a munkában a magyar hadsereg méltó partnere a nemzetközi szövetségesi rendszerben más nemzetek katonáinak. Erre a magyar hadsereg minden tagja büszke lehet. Úgy fogalmazott, hogy ismerve a hibákat, a korlátozó lehetőségeket kissé optimistábban lehet a jövőbe tekinteni. Mindezt nem kis részben Szekeres Imrének is köszönheti a hadsereg, aki – a vezérkari főnök szavai szerint – honvédségpárti munkát végzett és segítette a magyar hadsereg munkáját.