Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Klapka-majális

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 20. 17:31

Gyönyörű, tiszta kék ég, szinte kora nyári idő, tökéletes környezet. Ilyen körülmények között rendezte meg a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár az immár hagyományosnak számító Klapka majálist Tatán az Olimpiai Edzőtáborban.

Fél kilenckor, amikor a dandár katonái családjuk, gyermekeik kíséretében összegyűltek, Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka nyitotta meg a rendezvényt.
A színes családi programok mind a kicsiket, mind a nagyokat megmozgatták.
A dandár alegységeinek és törzsének csapatai a focibajnokságon küzdöttek egymással, az erősek fekvenyomó bajnokságon mérhették össze erejüket, a bátrak pedig kólásrekesz-torony építő versenyen bizonyíthattak, mely a gyermekek körében volt a legnépszerűbb.

1595876441
Bár több felnőtt is indult, a tornyot mégis egy elsős kislány – név szerint Zubek Tímea – építette a legmagasabbra és nyerte el a különdíjat. A versenyeken kívül az íjászat, a paintball és a repülőgép szimulátor is sokakat vonzott, a legkisebbek pedig az indián tipiben levő játszóházban foglalhatták el magukat. Ezen kívül népszerű volt a kerékpáros ügyességi pálya és főleg a gyermekeknek tetszett a tűzoltóautó emelőkosarában tett negyven méteres utazás.
Sokan próbálták ki a quadokat, és amikor a kijelölt kör végén visszaérkeztek a kiindulási pontra, a szülők és gyermekek arcán is boldog mosoly ült.

Török Tamás főtörzsőrmester családjával a kezdetektől fogva részt vesz a dandár majálison. – Nagyon jó, hogy az alakulat vezető állománya nem csak a feladatvégrehajtásnál számol a katonával, hanem az ilyen, családias és baráti eseményeken, amikor az ember családostul kiszabadulhat egy kicsit a mindennapok „igájából", és bár szervezetten, de mégis szabadon tölthet el egy napot kollégáival, ismerőseivel. Hiszen akárhogy is nézzük mindannyiunk második családja a Honvédség, és jó azt érezni, hogy az ember tartozik valahová. – mondta el.

A dandár étkezdéje által prezentált, nagyon finomra sikerült babgulyás után – melyből közel ötszáz adag fogyott – került sor a versenyek eredményhirdetésére. Az elnyert kupákat, érmeket és ajándéktárgyakat a dandár parancsnoka nyújtotta át a bajnokoknak.

1595876441

Bár a családi programok kora délután befejeződtek, a Klapka-majális még korántsem fejeződött be. A nap fénypontjaként megrendezett Klapka Honvédbálon a dandár személyi állományán kívül az együttműködő szervezetek képviselői is megjelentek.
Pohárköszöntőjében Huszti András tábornok kiemelte, hogy ez a nap rólunk, a dandár katonáiról szól. Nem csak a mindennapokon, de ilyenkor is megmutatkozik az az összetartás, ami a dandár állományának sajátja.

A nyitótáncot és az ünnepi vacsorát követően Tóth Vera adott rövid koncertet, és a bál programját színesítette a tombolasorsolás és az éjféli karaoke show is.
A frenetikus hangulatú bál hajnalban zárult, és a kollégák fáradtan, de maradandó élményekkel tértek haza.

Kép és szöveg: Pogrányi Zoltán