Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Párizs ENSZ-beavatkozást sürget a mianmari túlélők érdekében

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 20. 13:09

A francia külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ki kell kényszerítenie, hogy a nemzetközi segélyek akár a mianmari katonai junta akarata ellenére is eljussanak a délkelet-ázsiai ország nélkülöző lakosságához.

Bernard Kouchner a Le Monde című párizsi napilapban kedden megjelenő cikkében úgy vélekedett: a BT a “gyávaság" bűnébe esik, ha nem követeli meg a trópusi ciklon sújtotta Mianmartól, hogy fogadja el a külföldi segítséget.A múltban már volt arra példa, hogy a BT úgy döntött, beavatkozik és erővel juttatja célba a humanitárius segélyeket Kurdisztánban, Bosznia-Hercegovinában, Ruandában és a horvátországi Dubrovnikban, amit most újra megtehetne Mianmarban is – fogalmazott a francia külügyminiszter, a felsorolt válságövezetekben létesített légi folyosókra utalva.

Az élelemhez, gyógyszerekhez és orvosi ellátáshoz való jog egyike az ENSZ által elismert alapvető emberi jogoknak, amelyet számon lehetne kérni a mianmari kormányon – írta Kouchner, aki szerint a “rendkívüli szükség erkölcsi parancsa" követeli meg, hogy Mianmar esetében érvényt szerezzenek e normának.A francia diplomácia irányítója kifogásolta, hogy a New Yorkban napok óta tartó kétoldalú megbeszéléseken a nemzeti szuverenitás védelme nagyobb súllyal esik latba az emberi élet védelménél.

Ha megbélyegezzük újabb áldozatok ezreinek előrelátható halálát, akkor szemünkre vetik, hogy beavatkozunk egy szuverén állam belügyeibe – panaszolta.

Kouchner az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet egyik társalapítója, és már többször kikelt a mianmari junta ellen a Nargis ciklon túlélőinek szánt segélyek kezelése miatt.A francia kezdeményezés esélyeit rontja, hogy Kína a BT vétójoggal rendelkező tagjaként mindeddig következetesen megakadályozta a junta elítélését az emberi jogok súlyos megsértése miatt.

A mianmari partok előtt francia, amerikai és brit hadihajók cirkálnak több száz tonna segélyszállítmánnyal és orvoscsoportokkal fedélzetükön. Az Iravádi folyó ciklon sújtotta deltáját helikopterrel akár fél óra alatt elérhetnék, de nem kaptak engedélyt a segítségnyújtásra. A világszervezettel való bánásmód enyhülésének jeleként a mianmari kormány hozzájárult, hogy a szerdán Rangunba érkező Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ellátogasson a térségbe.

A május eleji trópusi viharban a visszafogott hivatalos adatok szerint is 78 ezer ember veszett oda, további 56 ezer embert pedig eltűntként tartanak számon. A nemzetközi közösség további humanitárius katasztrófától tart, mert a természeti csapás mintegy 2 millió túlélőjének többségéhez még nem jutott el semmilyen segítség.