Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lebuktatta a kínai rakétabázisokat a Google Earth

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 20. 13:04

Ismét különös dologra derült fény a Google Earth segítségével, hiszen egy jelentősebb ballisztikus rakétaindító központot fedezett fel Közép-Kínában. Az indítóállások rakétái állítólag orosz és indiai célpontokra voltak irányítva.

A mindenki által hozzáférhető kereskedelmi műholdfelvételek nagy bosszúságot okoznak azoknak az országoknak, melyek szigorúan tiltják a katonai bázisok körüli fényképezést és tartózkodást.
A Föld körüli pályán keringő műholdak előtt azonban semmi sem maradhat titokban, így a bázisokon zajló események sem. Az elkészült felvételek pedig korlátlanul hozzáférhetőek az Interneten, ahol a szörfözők gyakran bukkanhatnak igen érdekes fotókra.

A kínaiak egy 300 kilométer hosszú szakaszon állították fel rakétaindító állomásaikat, a Dong Feng 21 típusú rakéták számára. Ezt a típust a haditengerészet JL-1 rakétája alapján fejlesztették ki. 2000 kilométeres hatótávolságának köszönhetően dél-oroszországi és észak-indiai célpontokra is irányíthatóak. A DF-21 1991-ben kezdte meg szolgálatát, és jelenleg körülbelül 50-100 darab van üzemben. A több mint 10 méteres és 15 tonna súlyú rakétákat TEL (transporter-erector-launcher) járművek segítségével szállítják.