Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerű radar fejlesztésében segédkezne Oroszország Indiának

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 23. 14:07

Az indiai légierő elöregedett MiG-21 vadászgépeinek leváltására kiírt tender (MMRCA – Medium Multi-Role Combat Aircraft, 10 milliárd dollár értékben 126 darab vadászgép érkezhet) elnyeréséért javában folyik a versengés.

Jelenleg az amerikai F-16-osok tartanak próbarepüléseket Indiában, eközben azonban az oroszok sem vesztegetik idejüket, hiszen egy, a napokban tett bejelentésben felajánlották segítségüket Indiának, egy saját, korszerű radar kifejlesztésében.

A Phazotron fejleszti Oroszország első AESA (Active Electronically Scanned Array – aktív fázisvezérlésű radar) radarját, a Zhuk-ME-t, ami a tenderben részt vevő MiG-35-ös radarja is lesz egyben. A cég elnöke szerint készen állnak arra, hogy az indiaiakkal közösen fejlesszenek ki egy új, modern radart.

Az oroszok jövő hónapban teljesítik próbarepüléseiket Indiában két MiG-35-össel.

Az oroszok mellett a tender résztvevője még a Lockheed Martin F-16-osa, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet-je, a francia Dassault Rafale-ja, a Saab Gripen NG-je, valamint az Eurofighter Typhoon.

Az MMRCA tender egyik kritériuma a technológiai transzfer, ugyanakkor az USA és a nyugat-európai gyártók (akik USA-ban gyártott alkatrészeket is felhasználnak) sok esetben korlátozásokat hoznak a transzfer mértékéről. Oroszország helyzetét javíthatja, hogy a tender elnyerése esetén teljes technológiai transzfert biztosítana India számára.