Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kecskeméti Pumákat felvették a Tigrisek közé

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 23. 13:40

A NATO egyesített légierő gyakorlatának közel 900 fős állománya túl van az első hét megpróbáltatásain. Hétköznapokon délelőtt és délután is számos repülési feladatra kell felkészülniük mind a pilótáknak, mind a gépeket előkészítő műszaki állománynak. A magyar légierő pilótái sikeresen helytálltak.

Az első hét négy napján, a betervezett 395 feladatából valóságban 383-t hajtottak végre, ebbe beletartozik a vadászgépek, a helikopterek és az AWACS „bevetései" is. A vadászgépek hajtják végre azonban az összes légi feladat 95%-át. A több nemzeti kötelék (COMAO) azonos típusú gépei, kettő az egy elleni légiharcokat vívtak az „ellenséges" erők (Red Forces) gépei ellen, de különböző típusú gépekből álló egységek négy a kettő, illetve hat a négy elleni légiharcokban is jeleskedtek. A védekező légi tevékenység során pedig négy a négy gép elleni harcok voltak a jellemzőek. A gyakorlat négy nagyméretű légteret igényel Belgium, Németország, Hollandia és Franciaország felett, amelyek között tenger feletti légterek is találhatóak.

 

Az első hétvége sem hozott pihenést, hiszen a pénteki ún. „Spotter day"-t a vasárnapi Sanicol-i repülőnap követte. A repülőnap reggelén a párás időjárás nem kedvezett néhány gép bemutatójának, így le is mondták a részvételt, azonban a magyar Gripen be tudta mutatni programját a több tízezres tömegnek. Sanicol füves repülőterén csak a sportgépek és helikopterek szálltak le, a többi gép vagy a Tiger Meet helyszínéről Kleine Brogel-ből, vagy mint a Vulcan bombázó, a La Manche csatornát átrepülve Angliából érkezett a repülőtér fölé.

 

A gyakorlat második hetén újabb résztvevőket is láthatunk a kötelékekben, az angol Merlin helikopter vesz részt CSAR (harci kutató-mentő) feladatban, és a svájci bemutató kötelék, a „Patrouille Suisse" két F-5-ösét hagyta hátra a repülőnapi részvétele után. A két svájci gép fedélzetén azonban igazi harci feladatokat hajtanak végre a pilóták.

 

A hétfő este jó hírrel szolgált a kitelepült magyar egység számára. A gyakorlaton nyújtott eddigi teljesítményük, illetve a „Tiger Meet" szelleméhez való hozzáállásuk alapján, az összes résztvevő nemzet képviselőinek ajánlása alapján bejelentették, hogy felvételt nyertek a kecskeméti „Pumák" a „Tigrisek" közé. Azonban ezzel komoly feladat elé is állították Õket, hiszen ez először két év próbaidőt jelent, és csak utána lehetnek teljes jogú tagok. A következő két évben részt kell venniük a „Tiger Meet" összhaderőnemi gyakorlatokon, ahol teljesítményben, szakmaiságban és szellemiségben is magas színvonalon kell teljesíteniük.

 

Belgium déli országrészén, Florennes repülőterén másik magyar egységet is találunk a két hét alatt, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kitelepült állományát. A helikopteresek, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, valamint a MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj egy európai összhaderőnemi harcászati gyakorlaton, a „PEGASUS 09"-n vesznek. Az egységtől tízen, Koller József alezredes vezetésével egy Mi-17-esek fedélzetén a mai napon szakmai látogatásra érkeztek Kleine Brogel-be, ahol a kecskeméti kontingens parancsnoka, Ugrik Csaba alezredes fogadta őket, és bemutatta a napi feladatokra való felkészülés és kiértékelés folyamatát.

 

A „Tiger Meet" gyakorlat hátralevő napjai sem hoznak pihenést, hiszen a pénteki hazatelepülés napja előtt ugyanolyan intenzitással indulnak „bevetésre" a résztvevő nemzetek vadászrepülőgépei.

 Fotó: Dr. Toperczer István és Koncsik István