Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti és szövetségesi érdek az afganisztáni jelenlét meghosszabbítása

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 23. 14:38

Nemzeti és szövetségesi érdekeket biztosít az Afganisztánban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport megbízatásának 2010. október 1-jéig történő meghosszabbítása – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn az Országgyűlésben.

Szekeres Imre, a magyar kontingens afganisztáni tartózkodásának meghosszabbításáról szóló korábbi kormánydöntést ismertetve expozéjában hangsúlyozta: az Afganisztán újjáépítésén dolgozó magyar katonák eddigi teljesítményét – mind Magyarországon, mind külföldön – általános elismerés övezte.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarország 43 további országgal együtt úgy gondolja, hogy lehetőség van stabil, békés és fejlődő afgán állam létrehozására. A nemzetközi közösség országai nem építhetnek fel egy országot az afgánok helyett, de oktatással és képzéssel útmutatást nyújthatnak az államépítésben.

A nemzetközi közösség, ezen belül a magyar honvédség közös afganisztáni érdeke, hogy minél gyorsabban folyjon az újjáépítés, hiszen ha a terrorizmust nem sikerül felszámolni Afganisztánban, akkor az könnyen átterjedhet Közép-Ázsiára és Európára is, a miniszter szerint.