Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mesterien érteni az írás nyelvén

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. szeptember 23. 20:16

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szenátusa 2007. június 24-én fogadta el azt a határozatot, amelyben az írásanalitikus szak beindításáról döntöttek. Idén 27 hallgató felvétele után megkezdődhetett a tanítás is. Az írásanalitikáról Farkas László tanársegédet, az egyetemi képzés felelősét és Takács Eszter szakoktatót kérdezte a honvedelem.hu.

Mit lehet tudni az írásanalitikáról, és miben különbözik ez a grafológiától?

A grafológia csak az író személyt próbálja vizsgálni a különböző írási sajátosságokon keresztül. Az írásanalitika az egyénről ettől többet akar megtudni, ezért a személyiségi jegyek feltárása mellett vizsgálja azt a környezetet is és azokat az időbeli, térbeli és egyéb körülményeket, amelyekben a vizsgált írás született. Ez a tudomány tehát a személyt az összefüggéseiben vizsgálja az írásán keresztül és az elemzés közben figyelembe veszi a duktorra ható egyéb tényezőket is.

A képzés során milyen tantárgyakat kell tanulniuk a hallgatóknak?

A képzés négy szemesztert foglal magában, egy szemeszter alatt a hallgatók 90 órában kapnak képzést, minden szemeszter végén különböző szintű számonkérés van. A 360 óra után a résztvevőknek diplomamunkát kell leadniuk, majd ezt követi a záróvizsga. A képzési program összesen 26 önálló tantárgyból áll. Az első félévben a szakra jelentkezőknek már 12 tantárgyat kell felvenniük és nagyon sok gyakorlati feladatot, és esszét, esettanulmányt kell elvégezniük. Az első félévben a hallgatók találkoznak egy alapozó tréninggel, amelyben többek között kommunikációelmélettel és gyakorlattal, protokollal és viselkedéskultúrával, kutatás-módszertani elmélettel és szakmai gyakorlattal, etikával, joggal, kriminológiával, alkalmazott pszichológiával, személyiség lélektannal és az íráshoz kötődő történelemmel foglalkoznak. Ezzel a speciális képzéssel olyan szakembereket szeretnénk képezni, akik a saját szakterületükön belül képesek az írásanalitikát felhasználva segíteni a szakirányú feladatok végrehajtását. Ez a tudományterület, mint módszer kíván segítséget nyújtani a polgári életben, valamint a katonai jellegű humán és egyéb feladatok végrehajtásában. Például a hadtörténelmi kutatás

okban, ahol egy írásanalízissel elő lehet segíteni a történelmi dokumentumok eredetének megállapítását, de nagyon sokat segíthet a katonák misszióba történő kiválasztásánál is. Az írásanalitikai ismeretek esszenciája speciális tantárgyként kerül oktatásra a nemzetbiztonsági, valamint a védelmi igazgatási szakon is. Összességében az írásanalitikus minden olyan területen felkérhető közreműködésre, tanácsadásra és konzultációra, ahol a személyekről szóló már meglévő információkat írásvizsgálattal kiegészíthetik, vagy megerősíthetik.

A képzés jövője hogyan alakul?

Az első csoportunk várhatóan februárban végez 22 hallgatóval, akik felkészítésében jelentős szerepet vállal Prof. Dr. Bolgár Judit, a szak felelőse. Ugyanebben a hónapban itt az egyetemen tervezünk egy nemzetközi írásanalitikai konferenciát. Ezen a konferencián szeretnénk bemutatni azokat az eredményeket, amelyeket a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi

Egyetemen az utóbbi évek során elértünk. A konferencia két napos lesz, és 80-100 résztvevővel számolunk. A fővédnök Prof. Dr. Szabó János, az egyetem rektora lesz, aki folyamatosan figyelemmel kíséri a szak alakulását, fejlődését. Ezt követő feladatunk az alapképzési (BSc) program beindítása, ez a mai tervek szerint 2011-től várható, majd előkészítjük a mesterképzés beindítását is.

Milyen képzettséget ad jelenleg az egyetem?

A főiskolai szinten végzetteknek „Írásanalitikus szaktanácsadó", az egyetemi szinten végzettek részére pedig „Okleveles írásanalitikus" képesítést adunk.