Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korunk egyik legmodernebb katonai szállítórepülőgépe érkezett Kecskemétre

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Kormány Gábor |  2024. szeptember 5. 16:25

Egy igazi gépcsodát üdvözölhetünk – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség első KC-390 Millennium szállítórepülőgépének ünnepélyes fogadásán a brazíliai gyártócég, az Embraer képviselőinek jelenlétében Kecskeméten szeptember 5-én.

20240905_kecskemet_kc390_KG010

Az első magyar KC-390 Millennium, Hungarian Air Force felirattal az oldalán 10:01-kor landolt új otthona, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kecskeméti repülőterén. A szállítógépet kísérő két Gripen vadászrepülő áthúzással köszöntötte új géptársát a levegőben, a földön pedig vízsugárral üdvözölték a Magyar Honvédség számára műveleti szinten új dimenziót nyitó sokoldalú repülőgépet. A Millennium alkalmas légi utántöltésre, valamint saját hatótávolságának és repülési idejének növelése érdekében maga is képes üzemanyagot felvenni repülés közben. Komoly szállítókapacitás-növekedést eredményez, teherszállítmányának ejtőernyővel történő precíziós célba juttatására is alkalmas, deszantműveleteket tesz lehetővé, valamint betegek és sérültek szállítását és ellátását (MEDEVAC képességet) is képes biztosítani.

Az impozáns méretű (akár 80 teljes felszerelésű katona vagy 2 páncélozott Gidrán 4x4 harcjármű szállítására alkalmas) és erejű (akár 132 kN tolóerő) KC-390 Millennium fedélzetéről a brazil katonák hazájuk zászlajával és a magyar nemzeti lobogóval sétáltak le a kifutóra a vendégek tapsának közepette.

20240905_kecskemet_kc390_KG018

„Itt állunk ma, ezen a nagy napon, amikor megérkezett a KC-390 Millenium katonai szállítórepülőgép. Régóta vártuk ezt a pillanatot. 2020-ban megkötöttük a szerződést, és akkor ez még egy úttörő döntésnek számított” – tekintett vissza Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kezdetekre. Hozzátette, hogy a két gépre szóló magyar megrendelés óta már több ország hadereje, például az osztrák és a holland is, az Embraer szállítógépét választotta.

„A korábbi haditechnológia részét képező szállítógépeink elavultak, használhatatlanná váltak. Kivontuk a forgalomból őket, azonban újak nem érkeztek, így évekig a magyar légierő, a Magyar Honvédség és az ország is katonai szállítórepülőgépek nélkül maradt, ami helytelen. Meg kellett szüntetnünk ezt az állapotot” – mondta a tárcavezető.

20240905_kecskemet_kc390_KG021

A KC-390-t a védett, rejtjelzett navigációra és kommunikációra alkalmas berendezések mellett a piac egyik legmodernebb, aktív elektronikai önvédelmi rendszerével szerelték fel. A megszokott zavarótöltetek kilövése és az elektronikai zavarás mellett alkalmas a közeledő, infravörös irányítású légvédelmi rakéták keresőfejének lézersugaras megrongálására, semlegesítésére is.

„Egy 21. századi összhaderőnemi, magas műveleti értékű, új haderőt építünk itt Magyarországon” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„A békéhez erő kell! Magyarország békepárti ország, elkötelezettek vagyunk a béketeremtésben és a béke megőrzésében. A honvédelem vezetésében mindent meg kell tennünk, hogy erős, stabil, megbízható eszközeink legyenek. Egy ilyen áll most mögöttem” – mondta a honvédelmi miniszter, miután megköszönte a magyar kormányzat ezzel megbízott szakembereinek, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Vezérkarának kiváló munkáját, aminek eredményeképpen most ezt a gépcsodát a kecskeméti betonon üdvözölhetjük.

20240905_kecskemet_kc390_KG026

A rendezvény zárásaként Hankóczi Gergely alezredes, református tábori lelkész Isten áldását kérte a szállítógép és annak leendő utasai számára.

Az új KC-390 Millennium fogadásán – mások mellett – részt vett dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete, dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztéséért és védelmi iparért felelős államtitkára, dr. Szerebényi Gyula Tamás, Kecskemét térségének országgyűlési képviselője és Gróf Gergely ezredes, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka.

Kapcsolódó cikkek