Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kossuth Lajos születésének 220. évfordulójára emlékeztek

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. szeptember 29. 17:33

Kossuth Lajos születésének 220. évfordulójára, és a nevét viselő katonai tanintézményekre emlékezve tartottak koszorúzást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusán.

Kossuth Lajos kiemelt szerepet tölt be a magyar hadtörténelemben, nélküle nehéz lenne elképzeli a reformkort, az 1948-49-es szabadságharcot, aminek emblematikus alakja volt.

Kossuth220_5

„A forradalom és szabadságharc eseményeit szokás felfűzni Kossuth és Görgei párharcára, konfliktusára. Kettejük között azonban jóval több a kapocs, mint az ellentét. Kossuth a nagyszerű politikus, forradalmár, aki először teszi elérhetővé a politikát a legszélesebb néprétegeknek, szeret és tud beszélni minden magyarhoz. Görgei pedig a Kossuth által kiválasztott katona, aki fiatal kora ellenére is nagy tettekre képes” – mondta dr. Németh Balázs adjunktus, az NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék oktatója. Az adjunktus kiemelte: „Görgei gyakran mondta, hogy 1848-ban Kossuth a nagy ember, ki nélkül nem történt volna semmi. Ő maga csak buborék, kit fölvetett az események árja. Ha másnak nem, higgyünk hát Görgeinek. Hiszen a politikus és a katona egyaránt volt szükséges ahhoz, hogy 1848-49 csodája megtörténjen. Kossuth szerepét vitatni nem lehet.”

A megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el dr. Pohl Árpád dandártábornok, a kar dékánja, Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, Szénási Istvánné, a Kossuth Szövetség elnöke és Fodor József nyugállományú alezredes, a Kossuth Lajos Hadtudományi Alapítvány elnöke.

Az elmúlt hatvan évben több katonai intézmény és szervezet is büszkén viselte Kossuth Lajos nevét, például az ötvenöt esztendeje alapított Kossuth Lajos Katonai Főiskola, a hetvenöt éves Honvéd Kossuth Akadémia, valamint az idén tizenöt esztendős Kossuth Alapítvány.