Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köszönet a példamutató szolgálatért

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Rácz Tünde |  2021. október 8. 13:44

Ünnepi állománygyűlést tartottak a magyar tartalékosok napja alkalmából Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban, október 8-án.

RT1_2731

Pénteken tartotta a honvédelmi tárca a magyar tartalékosok napja alkalmából szervezett központi ünnepséget Budapesten. Az eseményen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő sorait, amelyben megköszönték a tartalékos állomány egész éves fáradhatatlan és példamutató szolgálatát.

A levélben hangsúlyozták: a Magyar Honvédség humánstratégiájának középpontjában a katona áll. A kormányzat célul tűzte ki, hogy a Magyar Honvédséget minden tekintetben alkalmassá tegye az Alaptörvényben és a Honvédelmi Törvényben rögzített, alapvető kötelességének teljesítésében, ez pedig különösen fontos napjainkban, amikor a megváltozott külső körülmények között is helyt állnak a tartalékos katonák, végzik felelősségteljes munkájukat, teljesítenek tényleges szolgálatot. Kiemelték a tartalékos állomány COVID elleni védekezését, illetve részvételét a Magyar Honvédség határmenti feladataiban.

RT1_2763

A tárcavezető és az MH parancsnoka rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program által megvalósuló modernizáció a tartalékos szolgálatot is új megvilágításba helyezi. „A tartalékos katonai szolgálat és az arra építkező területvédelmi erők új képességgel gazdagították a Magyar Honvédséget, ezzel is erősítve hazánk függetlenségének, területi épségének, határainak katonai védelmét. A területvédelem elképzelhetetlen képzett, elhivatott, a hazájuk és lakóhelyük iránt elkötelezett tartalékos katonák nélkül” – írták.

Benkő Tibor és dr. Ruszin-Szendi Romulusz külön kiemelte a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) munkáját. Mint fogalmaztak: a már több, mint 11 ezer főt számláló önkéntes tartalékos állomány megszólítása új kihívás elé állítja a tevékenységét 20 esztendővel ezelőtt megkezdő szövetséget is, amely az elmúlt években bizonyította, hogy megújulásra kész, és az önkéntesség elve alapján is képes magas színvonalú munkára.

RT1_2790

Az állománygyűlés, amelyen részt vett Sticz László vezérőrnagy, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke, Zsiga Tamás dandártábornok, az MHP Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke, valamint Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke is, elismerések átadásával zárult.

Címkéktartalékos