Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Köszönet illeti a tartalékos katonákat!”

Október 4-e a tartalékos honvédek napja

Szöveg: Madarász Gábor | Fotó: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2022. október 4. 12:17

„Óriási köszönet illeti az önkéntes tartalékosokat, mert munka mellett vállalják, hogy tesznek a hazáért. Külön köszönet jár az önkéntesek családjainak és munkáltatóinak is, hiszen az ő segítségük, támogatásuk nélkül ez nem menne” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 Ma reggel című műsorának október 4-ei, reggeli adásában.

interjutartalekos

A műsorban elhangzott: mára több mint 11 ezer tartalékos szolgál a Magyar Honvédségben. Ez az állomány hazai és külföldi gyakorlatokon vesz részt, többen közülük missziós szolgálatot is teljesítenek a Balkánon, vagy Irakban. A Magyar Honvédség parancsnoka szerint a tartalékosok hatalmas segítséget jelentettek a déli határon vagy a koronavírus járvány idején.

„Számtalan tartalékos vállalt plusz szolgálatot, mert értette, hogy a haza hívja őket. Számunkra a legfontosabb feladat, hogy az alapvető harcászati feladatokra felkészítsük őket. A területi alapon szervezett rendszer a magyar emberek helyhez kötődésére adott válasz, így a területvédelmi tartalékos szolgálati forma a legnépszerűbb, ők adják a tartalékos rendszer legnagyobb részét. A kiképzés helyben történik, és – amennyiben szükséges – a saját közösségük javát tudják szolgálni. A tartalékos katonákra, mint minden katonára, általánosan elmondható, hogy emellett szinte mindenhol bevethetők, hiszen fegyelmezettek, csapatban dolgoznak, megvan a logisztikai támogatásuk és szeretik a hazát” – mondta dr. Ruszin Szendi Romulusz altábornagy.

A parancsnok közölte azt is: széles skálán mozog, hogy kit mi motivál, hogy tartalékos katona legyen. A területvédelmi tartalékosok között a 20-25 éves korosztály a meghatározó, de a Magyar Honvédség igyekszik meggyőzni, ösztönözni a fiatalokat - például kreditpontokkal, ösztöndíjakkal vagy felvételi pluszpontokkal -, hogy vállaljanak önkéntes tartalékos szolgálatot.

„A tartalékosok valódi képességet jelentenek. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik célja az, hogy a tartalékosok létszáma a jelenlegi 11 ezerről 20 ezerre nőjön, ezért januártól újabb öt területvédelmi ezredet hoznak létre” – világított rá dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.