Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás a Váci utcában

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. november 24. 8:49

A Budapest Helyőrségi Tiszti Kaszinó koszorúzási ünnepséget rendezett a Váci utca 38. szám alatt található Országos Tiszti Kaszinó épületének emléktáblájánál. A november 23-i, szerdai eseményen részt vett Kun Szabó István dandártábornok, Budapest helyőrség és az MH Támogató Dandár parancsnoka, valamint Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, a Budapest Helyőrségi Tiszti Kaszinó elnöke.

Az 1899 novemberében átadott palotaszerű épületet – homlokzatán a
páncélos vitézek szobrával – „A haza minden előtt" felirat  díszíti ma is.
A műemlék építmény bejárat felőli oldalára 1999 novemberében – a 100.
évfordulón – egy emléktáblát helyeztek el a fővárosban és annak
közelében diszlokáló alakulatok. Ennek megkoszorúzására került sor november 23-án, az
Országos Tiszti Kaszinó megalakulásának 112. évfordulója alkalmából.

A katonai tiszteletadással lezajlott rendezvényen részt vettek a Budapesten és a főváros környékén települő katonai alakulatok parancsnokai, a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Nonprofit Kft., a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft., a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt. képviselői, valamint a napokban megalakult Budapest Helyőrségi Tiszti Kaszinó vezetői, alapítói és tagjai.

Csizmadia Zsolt ezredes beszédében időutazásra invitálta az egybegyűlteket. A Budapest Helyőrségi Tiszti Kaszinó elnöke visszaemlékezett az egykori épületavatóra, a tiszti kaszinó megalakulására. A fényűző belsejű és impozáns külsejű, mintegy 600–700 ember befogadására alkalmas épület közadakozásból épült fel 1897–1899. között, akkori áron mintegy 150 ezer forintból. Fénykorában, a második világháború előtti években már több mint nyolcezer tagja volt a tiszti kaszinónak. Az épületet a felszabadulást követően egy ideig a szovjet katonák használták, majd 1948-tól 1979-ig a Honvédség Háza és jogutódjai szerepét töltötte be. Itt működött 1949-től 1971-ig a Honvéd Művészegyüttes is. Napjainkban – teljes felújítása után – a Magyar Külkereskedelmi Bank székháza és központi fiókja.

A beszédet követően elsőként Kun Szabó István dandártábornok helyezte el az emléktáblánál koszorúját, majd a Bessenyei György Kft. képviseletében Gulácsi Attila és Hellán Mária őrnagy, a Honvéd Együttes nevében Aranyos Károly ügyvezető, az MKB Zrt. képviseltében Simárdi Tamás főosztályvezető és Rubovszy Éva főmunkatárs, végül a Budapest Helyőrség Tiszti Kaszinó képviseletében Csizmadia Zsolt ezredes, Pristyák János ezredes, alelnök és Riczler Tamás alezredes, főtitkár koszorúztak. Az eseményt a Szózat zárta.

A Budapest Helyőrségi Tiszti Kaszinó soron következő közgyűlését és összejövetelét november 23-án, az esti órákban, a koszorúzás után tartotta a Honvéd Kulturális Központban.

 
 

 Fotó: Galovtsik Gábor