Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-csúcstechnológia a Zrínyin

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. november 24. 9:25

Speciális katonai bemutatót tartottak november 22-én, kedden délután a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, amelynek célja a NATO-ban hamarosan rendszeresítésre kerülő eszközök testközelből történő megismertetése volt.

„Szakembereket hívtunk meg, akik olyan eszközöket mutatnak be az érdeklődőknek, amelyeket a jövőben rendszeresítenek a NATO-ban és az ENSZ-ben", mondta kérdésünkre dr. Horváth Pál nyugállományú dandártábornok, a rendezvény főszervezője. Ennek jegyében a bemutatón elsősorban a legújabb fejlesztésű, hagyományos lövészfegyverekkel átlőhetetlen mellényekről, illetve a legmodernebb éjjellátó berendezésekről esett bővebben szó. Mint elhangzott, a NATO-ban jelenleg érvényesülő tendenciák elsősorban a technikai innováció irányába mutatnak, de kulcsfontosságú törekvés a kaliberek egységes használatának kialakítása is a katonai alkalmazású kézifegyvereknél.

A bemutatott termékek közül mindenképpen különleges érdeklődésre tarthat számot az úgynevezett Stand Alone golyóálló lemez, amelynek elsődleges előnye a többi lövedékállóval szemben rendkívüli könnyedsége: mivel ilyen típusú anyagokat elsősorban a speciális egységek használnak például Afganisztánban, az ezek által nyerhető néhány kilogrammos súlykülönbség is komoly könnyebbséget jelenthet a katonáknak, az így megerősített málhamellények kisebb kiterjedéséről már nem is beszélve.

Szintén igazi újdonságot jelentenek azok a szétporladó lőszerek, amelyeket elsősorban városi harcra fejlesztenek 1989 óta: ezek megalkotásának elsődleges célja, hogy az esetleg célt tévesztett, a földről vagy egy falról felpattanó lövedék ne sértse meg a környéken tartózkodó polgári személyeket. Ennek jegyében e lőszerek ugyanolyan hatást érnek el a célpontba csapódva, mint hagyományos társaik, ám ha betonba vagy falba ütköznek, szétporladva megsemmisülnek, hatástalanná válnak.

A bemutatott eszközök a NATO-n belül is abszolút csúcstechnológiát jelentenek.