Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás Kabulban

Szöveg: Koczmann Éva főhadnagy |  2010. november 15. 15:03

Megkoszorúzta a múlt század közepén Kabulban elhunyt magyar származású Kelet-kutató, Dr. Stein Aurél sírját a Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem Afganisztán delegációja. A megemlékezésen tisztelegtek a magyar professzor emléke előtt, akit a tudós világban Sir Marc Aurel Stein néven ismernek és méltatnak.

Az MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán parancsnoka, Dr. Révész Gyula mk. ezredes koszorút helyezett el a kabuli keresztény temetőben (a nevezetes „British Cemetery"-ben) található síron.

A tisztán muzulmán környezet ellenére sértetlenül fennmaradt temetőben a tudós sírját gondosan őrzik és ápolják. Az MH NTE Afganisztán és az EUPOL képviseletének (European Police Mission in Afghanistan) szoros együttműködését tükrözi, hogy a megemlékezést Balassa Bence rendőr századossal, a kabuli részleg magyar képviselőjével együtt tartották.

Stein Aurél a huszadik század legsikeresebb Belső- Ázsia kutatója, aki egész életében magyarnak vallotta magát, azonban életének jelentős részét kutatással töltötte Keleten. Nevéhez nemcsak nyelvészeti és régészeti kutatások, de jelentős földrajzi felfedezések is köthetők. Munkássága során hatalmas régészeti és máig feldolgozatlan mennyiségű tudományos anyag került elő. Érdemeit nemzetközi szinten elismerik és méltatják. Utolsó expedíciója során Afganisztánban, Kabulban hunyt el.

Fotó: a szerző felvételei