Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán hadihajó a NATO terrorizmus-ellenes harcában

Szöveg: Vastagh László |  2010. november 15. 14:32

Az elmúlt héten Ukrajna ismét hadihajót küldött a Földközi-tengerre, hogy segítse a NATO Active Endeavour (Hatékony Erőfeszítés) tengeri műveletét, melynek célja felderíteni és megakadályozni a terrorista tevékenységet a térségben.

A hajó legénysége a műveletek során segíti nyomon követni a polgári hajózást, információkat gyűjt, elemez, és ha szükséges részt vesz a gyanús hajók, valamint a kísérő szállító hajók fontos rakományának átvizsgálásában. A Ternopil korvett csatlakozik a NATO 2. tengerészeti állandó csoportjához (SNMG2),
1595910036
melynek hajói intenzív műveleteket hajtanak végre a Földközi-tenger keleti szegélyétől a középső partszakaszokon át a nyugati partokig. Az SNMG2 tengeralattjáró és légi felügyelettel is biztosítja a kereskedelmi- és szállító hajók tevékenységét Kréta szigetétől a Földközi-tenger keleti, legtávolabbi pontjáig.
Az Active Endeavour haditengerészeti műveletet a NATO, a kollektív védelmet biztosító V. cikkely alapján 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után hozta létre.

„Műveleteink során a hálózatot is bővítenünk kell, ami egyre hasznosabb módja annak, hogy minél teljesebb képet kapjunk erről a nagyon forgalmas hajózási területről. A MOC több mint 5000 hajó útját ellenőrzi és elemzi naponta" – mondta az olasz haditengerészet parancsnoka, Alfonso Citarella, aki egyben a szövetség haditengerészeti

1595910036
parancsnokságán Nápolyban a tengeri műveleti központ (MOC) vezetője is.

Oroszország után Ukrajna a második NATO-partnerország, mely támogatja az Active Endeavourt, és ez a hatodik alkalom, hogy ukrán hajó bekapcsolódott a haditengerészeti műveletekbe. A NATO és Ukrajna közötti kapcsolatok nem sokkal Ukrajna függetlenné válása után indultak fejlődésnek. Ukrajna azonnal csatlakozott az Észak-atlanti Együttműködési Tanácshoz (NACC), és aktívan részt vett munkájában. 1994-ben csatlakozott a Partnerség a békéért programhoz is, és az alapító tagok között volt, amikor 1997 májusában az Euro-atlanti Partnerségi Tanács felváltotta a NACC-ot.

1595910036