Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hol sírjaink domborulnak…”

Szöveg: Dr. Varga László okl. mk. dandártábornok |  2010. november 15. 11:59

Magyar katonák tízezrei haltak hősi halált az első és második világháború harcaiban, illetve az azokat követő fogságban a volt Szovjetunió területén. Emléküket a harctéren, illetve a hadifogolytáborok közelében létesített tömegsírok helyén, vagy temetőkben állított emléktáblák és síremlékek őrzik.

Oroszország és Örményország területén egyaránt számos emlékhely található. A moszkvai attaséhivatal munkatársainak az ősz folyamán három alkalommal is alkalmuk nyílt hős elődeink emléke előtt tisztelegni.
Október hónapban az attasék – szolgálati útjuk során – Örményországban két helyen

tisztelegtek a volt magyar hadifoglyok emléke előtt: a Jerevánban található, az ott meghalt magyar hadifoglyoknak, valamint a világháborúban elesett örmény katonáknak állított emlékműnél, illetve egy volt hadifogoly-temetőben.

November 1-jén mécsesek és az emlékezés virágainak elhelyezésével rótták le kegyeletüket két helyen három parcellában (Moszkva-Ljublinó és Krasznogorszk-Pavsinszkoje temetők) az ott eltemetett volt hadifoglyok emléke előtt.

November 10-én pedig az oroszországi Jekatyerinburg és Cseljabinszk között körülbelül félúton található Kistim városban a helyi önkormányzat szervezésében, a római katolikus és a pravoszláv egyház lelkipásztorainak közreműködésével a helyi önkormányzat, továbbá társadalmi és egyházi szervezetek

képviselőinek jelenlétében az egykori hadifogoly-temető területén került sor két egykori hadifogoly maradványainak újratemetésére. A temetkezési hely mások mellett egykori magyar hadifoglyok végső nyughelye is, ahol a nyár folyamán fedezték fel, hogy ismeretlen tettesek – vélhetően értékek után kutatva – vandál módon hantoltak ki sírokat.

A szertartáson az attaséhivatal munkatársain kívül Magyarország képviseletében megjelent Jekatyerinburgból Dr. Bajtai Csaba konzul (a Főkonzulátus ideiglenes ügyvivője) és Péter Zoltán alkonzul, akik koszorú elhelyezésével rótták le kegyeletüket. A szertartás után az önkormányzat és a magyar fél képviselői megkoszorúzták a város főterén lévő szovjet hősi emlékművet. A koszorúzás után a véderő-

attasé és a helyi önkormányzat képviselői jegyzőkönyvet írtak alá a maradványok újratemetéséről.

A fenti események alkalmat adtak arra is, hogy a tárca hadisír-gondozásért felelős hivatala az attasék útján tájékozódhasson az említett temetkezési és emlékhelyek állapotáról.
Az attaséhivatal munkatársai, mint eddig is, úgy a jövőben is szívügyüknek tekintik a hadisír-gondozás helyszínen történő segítését, illetve az elesettek távollévő hozzátartozóinak nevében is egy-egy virágcsokor elhelyezését és mécses gyújtását az itt nyugvó hősök sírjain. Reményeink szerint a közeljövőben minderre sor kerülhet a mai Belorusz Köztársaság területén elesett, vagy elhunyt magyar honvédek emléktáblájánál is.