Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

David Petraeust meglepte Karzai kérése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 15. 11:20

David Petraeus tábornokot, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnokát meglepte és csalódást okozott neki Hamid Karzai afgán elnök kérése, hogy az amerikai csapatok kevésbé láthatóan és visszafogott intenzitással végezzék hadműveleteiket Afganisztánban.

A The Washington Postban hétfőn megjelent írás szerint az amerikai tábornok úgy véli: Karzai nyílt bírálata az amerikai stratégiáról alááshatja a szövetséges erők háborús erőfeszítéseit.

A washingtoni lap idézett egy magas rangú NATO-illetékest, aki szerint Petraeus megjegyzései azt az óhaját tükrözik, hogy az afgánok felfogják a helyzet komolyságát.

A The Washington Post vasárnapi internetes kiadásában megjelent interjújában Karzai azt mondta, hogy „itt az ideje a hadműveletek mérséklésének", és hogy az amerikai hadseregnek kevésbé kellene beavatkoznia az afgánok mindennapjaiba, valamint fel kell hagyniuk éjszakai csapásméréseikkel is, mert mindezek a tálib lázadókhoz való csatlakozásra ösztönzik az afgánokat. Az amerikaiaknak inkább támaszpontjaik környékére és az afgán-pakisztáni határ térségére kellene összpontosítaniuk tevékenységüket – fejtette ki az afgán elnök. Hozzátette, hogy ezzel nem Washingtont bírálja, de nyíltsága segíthet a két ország súrlódásokkal teli kapcsolatainak javításában.

Egy magas rangú NATO-illetékes a lapnak nyilatkozva azt mondta: teljes mértékben helytelen lenne Karzai szavait úgy értelmezni, hogy az afgán elnök nem bízik meg Petraeusban.

A The New York Times vasárnap este arról számolt be: az amerikai kormányzat tervet készített arra, hogy az elkövetkező 18-24 hónapban bizonyos afganisztáni övezetekben az afgán erőkre bízza a harci műveleteket. A napilap névtelenséget kérő forrásokat idézve azt írta, hogy a kormányzati elképzelések szerint 2014-ben az amerikai haderő harci küldetése befejeződik az ázsiai országban.