Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zene a fülnek, film a szemnek

Szöveg: Gémes Balázsné százados |  2010. november 15. 10:11

Filmzenék másképp címmel adott koncertet az MH TD Központi Zenekara november 11-én a Stefánia Kulturális Központban. A filmzenék hangjegyei két év után ismét visszatértek a zenekar műsorába. Az előadásra érkező hallgatóság ültetését pótszékekkel akarták megoldani, azonban a nagy létszám miatt ez sem volt elegendő.

Sokan még állni is hajlandóak voltak, csakhogy részesei lehessenek a zenei élménynek. A program összeállításánál, a fúvósokra hangszerelt művek széles választékából olyan betétdalokat és egyvelegeket választottak ki, melyek izgalmasak és szórakoztatóak mindenki számára. A darabok megszólaltatása előtt Gregus Anikó rövid ismertetőt adott a külföldön és hazánkban is jól ismert filmek

tartalmáról, nézettségéről, valamint a zeneszerzőkről és a szereplőkről.

A fantasztikus hangulatú koncert pikantériáját az adta, hogy a zenét vizuális tartalommal töltötték meg. A karmesteri pálcát Kovács Tibor alezredes az MH TD Központi zenekar karmestere és Pétek János őrnagy karmester helyettes felváltva ragadta magához. A zenekar tolmácsolásával a közönség átérezhette a vásznon peregő film dinamikáját, lágyságát vagy éppen a rajzfilmek humorát.

A westernfilmek szinte elengedhetetlen hangszere a szájharmonika, amely az 1800-as évektől Amerikában, majd a II. világháborút követően Európában vált közkedvelt hangszerré. Ezen az estén egy cowboynak öltözött zenész nemes egyszerűséggel szólaltatta meg a hangszert és adta át a „Volt egyszer egy vadnyugat" film fülbemászó,

lágyan csengő dallamát. Kovács Tibor karmester szombréróba történő bevonulásával mosolyt csalt az arcokra. A humort tovább fokozva három dobos követte a példát, mivel a Macskafogó rajzfilm betétdalát ennek a stílusosnak megfelelően kívánták előadni.

A látványelemekkel is tarkított műsor másik meglepetése Szentkirályi Aladár hegedűművész közreműködése volt. A művész a zenekarral összhangban tolmácsolta a hallgatóságnak a Schindler listájából ismert zeneművet, amit John Williams szerzett és 1994-ben Oscar-díjat is kapott érte.
A Központi Zenekar ezt az estét az első perctől az utolsóig zseniális vezényléssel, látványvilág megteremtésével és a grandiózus hangok megszólaltatásával tette maradandó élménnyé.

 

Fotó: a szerző felvételei