Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzással emlékeztek a hősi halottakra

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Tóth László |  2022. szeptember 27. 17:20

A tűzszerészek napja alkalmából koszorúzással emlékeztek meg a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt egykori munkatársaikról az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái és honvédelmi alkalmazottjai szeptember 27-én, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) díszudvarán, illetve a Logodi utcai emlékműnél.

TOT_0954

Idén ünnepli a jogelőd katonai szervezet, az első aknakutató egység megalakulásának 77. évfordulóját az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred. Az elmúlt közel nyolc évtizedben több mint háromszáz tűzszerész veszítette életét szolgálatteljesítés közben. A hősi halált halt katonákra a HM HIM díszudvarán található emléktáblánál, illetve a Logodi utcában álló tűzszerész emlékműnél emlékeztek koszorúzással kedden.

„Parancsnok elődeimmel itt állva örömmel látjuk, hogy a tűzszerész szakma nem hal ki, hanem évről évre tudunk új tűzszerészeket képezni és ez a népes család tovább növekszik. Ebből látszik, hogy az alakulatunknak van jövője” – mondta a megemlékezésen Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az alakulat parancsnoka.

TOT_1391

A rendezvényen elhangzott: hetvenhét évvel ezelőtt azért hozták létre az alakulatot, hogy a második világháború után fennmaradt aknamezőket felszámolják. A légibombák, gránátok és egyéb lőszerek hatástalanítása közel nyolc évtizede zajlik, és a tűzszerészek nap mint nap azon fáradoznak, hogy a lakosságra veszélyt jelentő, szunnyadó robbanószerkezeteket hatástalanítsák és megsemmisítsék. Jelenleg évente közel kétezer lakossági bejelentés érkezik feltételezett robbanótestekről; idén is már több, mint 1500 esethez riasztották a tűzszerészeket.

A fegyvernem napi alkalmából rendezett ünnepséget elismeréseket is átadtak az alakulat katonáinak.