Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovó: nincs nyugvópont

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 4. 5:29

A koszovói szerbek elutasítják a szerbiai-koszovói határátkelőhelyekről európai uniós közvetítéssel létrejött megállapodást. Slavisa Ristic, Zubin Potok falu szerb elöljárója elutasítja a szerbiai-koszovói határátkelőhelyeket. Az észak-koszovói helység polgármestere azzal indokolta álláspontját, hogy a megállapodás nem más, mint Koszovó önállóságának elismerése.

Néhány órával korábban hozták nyilvánosságra Brüsszelben, hogy uniós közvetítéssel Szerbia megállapodott Koszovóval a szerbiai-koszovói határátkelők közös ellenőrzéséről és igazgatásáról. “Tény az, hogy Koszovó és Közép-Szerbia között határ jönne létre" – mondta Ristic. “Az csakis Koszovó önállóságának az elismeréseként értelmezhető". És mivel honfitársai nem akarnak egy szuverén Koszovó államban élni, ezért – mondja Ristic – felszólítja az észak-koszovói szerbeket, hogy továbbra is védjék meg a közel húsz felállított úttorlaszt, amelyekkel már négy hónapja bénítják a forgalmat. Ezzel arra akarják kényszeríteni a többségében albánokból álló koszovói kormányt, hogy hívja vissza a vámosokat és rendőröket a korábban szerbek által ellenőrzött két határátkelőhelyről.

Az észak-koszovói szerbek továbbra is Szerbiához akarnak tartozni, jóllehet Koszovó négy esztendeje kikiáltotta függetlenségét.