Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban is tűzbiztosan

Szöveg: Szőke Linda hadnagy | Fotó: Preininger-Bódis Andrea hadnagy |  2021. január 20. 17:11

Tűzvédelmi szakvizsgát tettek az MH KFOR Kontingens 24. váltásának speciális beosztásaiba tervezett katonák január második hetében Tatán.

2021_01_14 KFOR tűzvédelmi 004

A Koszovóba készülő katonák között többen is vannak, akik beosztásuknál fogva tűz- és robbanásveszélyes anyagokat (például üzemanyagot vagy pirotechnikai anyagokat) kezelnek. Számukra tartottak felkészítést és szakvizsgát januárban az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

A katonák a vizsgán beszámoltak a felkészítésen megszerzett tudásukról, amely magába foglalta - többek között - a tűzoltási feladatok jogszabályi alapismereteit, a tűz fizikai jellemzőit és tulajdonságait, valamint a különböző tűzoltáshoz használatos eszközökkel és anyagokkal kapcsolatos ismereteket.

A tálcatűzoltási gyakorlaton - amelyet a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói tartottak - a teljes kiutazó állomány részt vett. A gyakorlat során a misszióra készülő katonák megtanulhatták, hogy miképpen kell helyesen és pontosan alkalmazni a porral oltó készüléket a különböző folyadéktüzek oltásakor.